Gyengül a japán gazdaság

Vágólapra másolva!
Japánban az elmúlt év harmadik negyedében 0,6 százalékkal csökkent a bruttó hazai össztermék értéke a megelőző negyedévhez képest. Korábban 0,2 százalékos növekedést prognosztizáltak erre az időszakra. A visszaesés okaként a csökkenő vállalati beruházásokat jelölték meg.
Vágólapra másolva!

A vártnál jóval gyengébb eredményt mutatott fel a japán gazdaság a múlt év harmadik negyedében, szertefoszlatva a mégoly szerény gazdasági növekedésre vonatkozó előzetes prognózist is.

A japán kormány csütörtökön közzétett adatai szerint a bruttó hazai össztermék értéke 0,6 százalékkal csökkent a második negyedévhez képest, és 2,4 százalékkal 1999 harmadik negyedéhez képest. Eredetileg 0,2 százalékos gazdasági növekedést vártak a második negyedévhez viszonyítva. A visszaesést mindenekelőtt a növekedés motorját jelentő vállalati beruházások csökkenésével magyaráztak.

Aszo Taro gazdasági miniszter és más vezető politikusok még bíznak abban, hogy a márciussal záruló pénzügyi évben sikerül elérni a kormány 1,2 százalékos növekedési célkitűzését.

Több japán politikus elhibázottnak tartja, hogy a japán jegybank tavaly augusztusban - tíz év óta először - feladva politikáját, kamatot emelt. Egyre nagyobb nyomás nehezedik a központi bankra a pénzpolitika lazítása miatt, mert egyre több jel utal arra, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának alig érzékelhető korábbi növekedése is elakadt.

(MTI)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!