Kamatcsökkentés Japánban

Vágólapra másolva!
A japán központi bank szerdán újabb kamatcsökkentést határozott el a gazdaság élénkítése és az árstabilitás érdekében. Az irányadó napikamatot 0,15 százalékra, a leszámítolási kamatlábat pedig 0,25 százalékra csökkentette a Bank of Japan. A kamatcsökkentést a tőzsde esése és a tengerentúli piacok gyengülése miatt bekövetkezett gazdasági lassulás indokolta.
Vágólapra másolva!

A piacon irányadó napikamatot 0,25 százalékról 0,15 százalékra vette vissza a Bank of Japan, a leszámítolási kamatlábat pedig 0,35 százalékról 0,25 százalékra, az eddigi legalacsonyabb szintre csökkentette. A japán jegybank február 9-én meglepetésszerűen 0,5 százalékról 0,35 százalékra mérsékelte a diszkontrátát, 1995 szeptembere óta először. A napikamatot viszont tavaly augusztusban emelte, azaz elmozdította a bankközi kamatokat nulla felé terelő korábbi, tíz évig érvényben lévő szintjéről.

A mostani kamatcsökkentést az indokolta, hogy a tengerentúli piacok gyengülése és a tőzsde esése miatt az amúgy is törékeny gazdasági élénkülés ismét megtorpant, miközben a fogyasztói árak tovább csökkentek.

A japán gazdaság tartós növekedéséhez szerkezeti reformokra lenne szükség a pénzügyi szektorban és az iparban - hangsúlyozta a központi bank közleményében. A kamatcsökkentést tőzsdezárás után tettek közzé, és az csütörtöktől hatályos.

Ugyancsak szerdán hozták nyilvánosságra az ipari termelés vártnál rosszabb januári adatát. Eszerint az ipar kibocsátása januárban 3,9 százalékkal csökkent decemberhez képest. Decemberben még 1,8 százalékkal nőtt az ipar termelése novemberhez képest. Az adatot közlő gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium kommentárja szerint a visszaesés a külföldi kereslet csökkenését jelzi, összefüggésben a nagyobb partnereknél tapasztalható gazdasági lassulással.

(MTI)

Ajánlat:

Japán központi bank

Korábban:

A Standard and Poor's tovább ronthatja a japán adósság besorolását
( 2001 február 13.)

Négy év óta először deficites a japán kereskedelmi mérleg
( 2001 február 21.)

A japán kormány pesszimista a gazdasági növekedést illetően
(
2001 február 16.)

Gyengül a japán gazdaság
( 2001 február 8.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!