Vágólapra másolva!
A japán kormánykoalíció pártjai a gazdaság élénkítése érdekében új programot készülnek elfogadni. Elsődleges cél a defláció megfékezése, valamint a gazdaság növekedési pályára állítása. A japán gazdaság - ahogyan azt korábban is valószínűsítették - a 2001/2002-es üzleti évben 1,7 százalékkal növekedhet.
Vágólapra másolva!

A megújuló gazdasági program a japán konjunktúra mélyrepülését hivatott megelőzni, melynek elérése érdekében pótköltségvetés elfogadását javasolta vasárnap Taiichi Sakaiya, a gazdasági tervhivatal volt elnöke, a kabinet jelenlegi gazdasági tanácsadója. (Az elmúlt két évben a Moody's kétszer sorolta alacsonyabb kategóriába a japán szuverén adósságot, melyet azzal indokolt, hogy a kormány túl sok hitelt vett fel a gazdaság élénkítése érdekében, miközben elmulasztotta megtenni a szükséges költségvetési reformintézkedéseket, ez pedig költségvetési hiányt idézett elő.)

Az újonnan bevezetendő antideflációs programnak legfőbb célja a részvénypiac stabilizációja, az értékpapírforgalomra kivetett adók átrendezése, valamint az ingatlanárak radikális csökkenésének megfékezése. A túlzott optimizmustól azonban szakértők óva intenek, rövid távon aligha lesz pozitív hatása a készülő programnak.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Kamatcsökkentés Japánban
(2001. február 28.)

A Moody's rontotta a japán adósság besorolását
(2000. szeptember 8.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!