Elemzők szerint a japán GDP 0,6 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben

Vágólapra másolva!
Japánban ugyan csak hétfőn hozzák nyilvánosságra a negyedik negyedévi GDP adatokat, egy 34 szakértő megkérdezésével készült felmérés előrejelzései szerint elképzelhető, hogy az ország hatalmas adósságai ellenére az elmúlt év negyedik negyedében 0,6 százalékkal bővült a japán gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg hírügynökség által, 34 szakértő megkérdezésével készült felmérés szerint, a japán nemzeti össztermék valószínűleg 0,6 százalékkal nőtt a december 31-én végződött negyedévben. A harmadik negyedévben a gazdaság teljesítménye 0,6 százalékkal csökkent, de csak egy szakértő vélte úgy, hogy a csökkenés a negyedik negyedévben is folytatódott. A negyedik negyedévi GDP adatokat hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Az erősödés várhatóan rövid életű lesz, mert a gazdasági növekedés fő tényezői - a befektetések, illetve az ipari termelés - a világméretű gazdasági gyengülés hatására csökkentek. Ez talán arra sarkallja a kormányt, hogy többet költsön a gazdaság talpraállítására, bár a japán kormány optimizmusa erőltetettnek tűnik az ország hatalmas adósságának ismeretében.

A felmérés szerint elképzelhető, hogy az elmúlt évben 1,7 százalékkal nőtt a japán gazdaság, ami 1997 óta a legnagyobb mértékű növekedés volna. Az idei évben a növekedés üteme várhatóan 0,9 százalékosra mérséklődik.

A Nikkei index 40 százalékkal csökkent az elmúlt 11 hónap alatt és a múlt héten 15 éves minimumát érte el. A befektetők aggodalmuknak adtak hangot, mert szerintük a japán gazdaság a recesszió szélére került és a kormány gyakorlatilag tehetetlen. A Bank of Japan februárban 10 bázisponttal csökkentette irányadó kamatát 0,15 százalékra. A yen dollárral szembeni árfolyama jelenleg 20 hónapos, a 10 éves lejáratú kötvények hozama pedig több mint kétéves mélypontjukon vannak.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Tönk szélén a japán gazdaság
( 2001 március 8.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!