A vártnál gyorsabban nőtt tavaly a japán gazdaság

Vágólapra másolva!
A vártnál gyorsabb ütemben, 0,8 százalékkal nőtt a japán gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben a harmadik negyedévhez képest, és a növekedés 3,2 százalékos volt éves összevetésben. Elemzők előzetesen 0,6 százalékos negyedéves gazdasági bővülésre számítottak.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben a japán GDP a második negyedévhez képest 0,6 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,4 százalékkal nőtt.

A vártnál kedvezőbb adatokat a vállalati befektetések 6,8 százalékos bővülésének tulajdonítják; ez a számítások szerint 1,1 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez.

Ugyanakkor a japán gazdaság is megérezte a világgazdaság növekedésének lefékeződését: a csökkenő külföldi kereslet 0,3 százalékponttal mérsékelte a GDP-t, míg a belföldi kereslet is visszaesett.

A hétfői elemzés szerint a japán gazdasági konjunktúra kilátásai a gyengülő külföldi kereslet és a második féléves, előreláthatólag ismét visszaeső vállalati beruházások miatt nem túl kedvezőek.

A japán gazdaság 2000-ben 1,7 százalékkal növekedett az 1999-es 0,8 százalékos bővülési ütem után. A kormány 1,2 százalékos növekedést tervezett a március végén záruló pénzügyi évre, ami a mostani adatok alapján teljesíthető.

(MTI)

Korábban:

Elemzők szerint a japán GDP 0,6 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben
(2001. március 9.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!