<P>A Pénzügykutató 4,9 százalékos idei növekedésre számít </P>

Vágólapra másolva!
A tavalyinál kisebb, 4,9 százalékos GDP-növekedést és 9,2 százalékos inflációt prognosztizál a Pénzügykutató Rt. 2001-re. A mérséklődő növekedési ütem véleményük szerint azzal magyarázható, hogy a külső kereslet csökkenését nem tudja ellensúlyozni a hazai fogyasztás bővülése.
Vágólapra másolva!

Idén a külső kereslet csökkenését a hazai fogyasztás bővülése nem tudja ellensúlyozni, ezért a magyar gazdaság növekedési üteme 4,9 százalékosra mérséklődik a Pénzügykutató Rt. prognózisa szerint - mondta Petschnig Mária Zita, a társaság főmunkatársa pénteken. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly 5,2 százalékkal bővült a gazdaság.

A főmunkatárs elmondta: az infláció 2001-ben várhatóan 9,2 százalékos lesz a tavalyi 9,8 százalékot követően.

A kutatók úgy vélik, hogy a gazdasági növekedést a külső egyensúly romlása kíséri: prognózisuk szerint a folyó fizetési mérleg tavalyi 1,9 milliárd eurós hiánya az idén elérheti a 2,7 milliárd eurót.

A Pénzügykutató Rt. szerint a külső kereslet visszaesése miatt némileg átrendeződnek a nemzetgazdasági ágazatok bruttó kibocsátási arányai. Várhatóan mérséklődik az ipari termelés bővülésének üteme, így a tavalyi 18,3 százalékos bővülés után idén 13-14 százalékkal nőhet az ipar termelése. Ugyanakkor számos jel utal arra, hogy a tavalyinál gyorsabban fejlődik az építőipar: a tavalyi 5,8 százalékos növekedés után idén 7-9 százalékos bővülésre számítanak a kutatók.

A Pénzügykutató Rt. számításai szerint az export a tavalyi 20,3 százalékos növekedés után idén 14 százalékkal bővül, míg az import 14,5 százalékkal nő a tavalyi 19 százalékos bővülést követően. Így a külkereskedelmi mérleghiány elérheti a 4,9 milliárd eurót a tavalyi 4,3 milliárdos hiánnyal szemben, ami a folyó fizetési mérleg romlásának egyik meghatározó tényezője lesz.

A kutatók szerint az elmúlt évi megszorítás után fellazul a jövedelempolitika: a reálbérek a tavalyi 1,5 százalékos növekedést követően idén 3,9 százalékkal emelkednek, míg a reáljövedelmek 4-4,5 százalékkal nőnek.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügykutató Rt.

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Tavaly 5,2 százalékkal bővült a gazdaság
(2001. március 30.)

A GKI az idén 5 százalékos növekedést vár
(2001. március 22.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!