<P>A GKI 9 százalékos inflációra számít</P>

Vágólapra másolva!
Idén 9 százalékos inflációra, közel 5 százalékos gazdasági növekedésre és a külső egyensúly további romlására számít a GKI Gazdaságkutató Rt. Az intéz prognózisa szerint 2001-ben az árszínvonal elsősorban az energiahordozók és a mezőgazdasági termékek átlag feletti drágulása miatt nő elsősorban.
Vágólapra másolva!

Az év elején a gazdaságban folytatódnak a tavaly második félévben kialakult tendenciák. Lassul a növekedés, gyorsul a keresetbővülés, nem csökken az infláció, romlik a külkereskedelmi és a fizetési mérleg, és folytatódik a tőke kiáramlása - áll a GKI Rt.-nek az ABN-AMRO és K and H Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

Az első félév átlagos áremelkedését a kutatóintézet 9,8 százalék körülire, a második félévét mintegy 8,2 százalékosra becsüli, így az éves infláció a prognózis szerint 9 százalékos lesz.

Az összeállítás felhívja a figyelmet arra, hogy a világgazdaság növekedési üteme lassul, de az EU-ban csak enyhe megtorpanás várható. A magyar gazdaság az elmúlt években az uniós átlagnál mintegy 2 százalékponttal gyorsabb növekedésre volt képes, és a jelentés szerint ez a különbség várhatóan idén is megmarad. A GKI szerint 2001-ben közel öt százalékkal bővül a magyar gazdaság.

Az év egészére 12 százalékos ipari teremlés-növekedést várnak az intézet kutatói.

Véleményük szerint idén az import gyorsabban bővül, mint az egyébként szintén dinamikusan emelkedő export, ezért az év végére a külkereskedelmi mérleg 5,3 milliárd eurós hiányát prognosztizálják. A GKI 2001-ben a külső egyensúly romlására, és 2,7 milliárd eurós éves fizetési mérleghiányra számít.

A magyar közvetlen tőkeexport januárban nagyobb volt a tőkeimportnál, ami a kutatók szerint átmeneti jelenség. A külföldi működőtőke beáramlás 2001-ben 1,6 milliárd euró körül alakul.

A prognózis szerint a hazai infláció idén csak kissé mérséklődik. A kutatók szerint a belföldi energiaárak - a tavalyi mesterséges áremelkedés-korlátozás miatt - tovább emelkednek, és a mezőgazdaság, valamint az élelmiszeripar árszínvonala is jobban nőhet az átlagosnál. Alig nő viszont a tartós fogyasztási cikkek és a ruházati termékek ára.

(MTI)

Ajánlat:

GKI

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

A Pénzügyminisztérium 6-7 százalékra módosítaná az inflációs prognózist
(2001. március 31.)

A Pénzügykutató 4,9 százalékos idei növekedésre számít
(2001. március 30.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!