<P>Recesszió felé tart a japán gazdaság</P>

Vágólapra másolva!
A japán kormány áprilisi előrejelzésében több mint öt év óta először nyilatkozik borúlátóan a gazdasági helyzetről illetve annak kilátásairól, a japán jegybank (BOJ) ugyanakkor nem változtat megkezdett monetáris politikáján. A pénzügyminiszter pótköltségvetés elfogadását tartja szükségesnek, mert szerinte reális veszéllyé vált Japánban a gazdasági recesszió.
Vágólapra másolva!

Továbbra is várat magára a gazdasági fellendülés Japánban, a kormány április havi előrejelzése szerint a gazdaság tovább gyengül.

A kabinet áprilisi jelentésben immár a harmadik egymást követő hónapban fest borúlátó képet a gazdaság állapotáról és kilátásairól, de 1995 szeptembere óta havi jelentés először mondja ki egyértelműen a gazdasági gyengülést.

A gazdasági miniszter úgy véli, hogy a következő hónapokban akár már recesszióról is szó lehet, s egyúttal sürgette a kormányt egy pótköltségvetés megfontolására, a növekedés ösztönzése érdekében.

A japán jegybank ugyanakkor pénteken úgy döntött, hogy változatlanul hagyja a megkezdett monetáris politikáját, bár elemzők szerint a deflációs nyomás rövidtávon olyan erős lehet, hogy a jegybanknak lépnie kell.

(MTI)

Korábban:

A japán gazdaság végképp a csőd szélére került
(2001. március 13.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről