A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

<P>Hétéves haladékot adhat az EU a földvásárlásra</P>

Vágólapra másolva!
Brüsszeli értesülések szerint az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az EU a termőföld és a természetvédelmi területek esetében hét -, ingatlanok esetében pedig ötéves átmeneti mentességet biztosítson az újonnan csatlakozó országok számára az uniós szabályozás alól.
Vágólapra másolva!

A bizottság pénteken terjeszti a tagországok elé a tőke szabad áramlásával kapcsolatos tárgyalási fejezetre kidolgozott közös uniós álláspont tervezetét - jelentette megbízható forrásokra hivatkozva az Europe című, uniós ügyekkel foglalkozó hírlevél. A tervezetről ezt követően a tagországoknak egymás között is meg kell egyezniük, s az így kialakuló közös álláspontot képviseli majd az unió a csatlakozási tárgyalásokon.

A tőke szabad áramlásával foglalkozó fejezet - a munkaerő szabad áramlásához hasonlóan - a csatlakozási tárgyalások legkényesebb témái közé tartozik. Egyrészt az unió egységes belső piacának lényegét jelentő alapszabadságok egyikét érinti, másrészt a tagjelöltek többsége - köztük Magyarország - hosszabb-rövidebb átmeneti mentességet kért bizonyos típusú ingatlanok külföldi tulajdonba kerülésének engedélyezése alól.

Magyarország EU-taggá válása után a mezőgazdasági termőföldek és a természetvédelmi területek esetében tíz, az e kategóriába nem tartozó második ingatlanok (például nyaralók) esetében pedig öt évig kívánja fenntartani a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat. Ezekben az időszakokban tehát EU-tagországbeli magánszemélyek nem szerezhetnének Magyarországon földtulajdont, egyéb típusú második ingatlant pedig csak hatósági engedéllyel vásárolhatnának.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Bizottság

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!