Aranyba menekül a tőke

Vágólapra másolva!
Hároméves csúcson van az arany világpiaci ára, és szerdáról csütörtökre több mint 3 százalékkal drágult. A nemesfém iránti kereslet tradicionálisan megnő, amikor a befektetők bizalma megrendül a pénz- és tőkepiaci befektetésekben.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az arany egy troy unciája (31,1 gramm) 332,60 dolláros csúcson zárt New Yorkban, és pénteken délelőtt is 332 dollár fölött volt. 2002-ben a nemesfém ára közel 20 százalékkal emelkedett. A Reuters által megkérdezett szakértők nem zárták ki, hogy az arany ára a jövő hónapban elérheti a 345 dolláros szintet is. Nem kérdéses, hogy az arany drágulása egyenesen összefügg a világgazdaságot - és a dollár árfolyamát - befolyásoló politikai tényezőkkel: a jelenlegi 3 százalékot meghaladó drágulás mögött is egyértelműen az a három tényező húzódik, amelyek egész évben együttesen fejtették ki hatásukat. Ezek az Irak elleni amerikai háború lehetősége, a vállalati könyvelési botrányok és a meredeken emelkedő világpiaci olajár.

Még több száz objektumot ellenőriznek Irakban/nagyvilag/20021212fegyverzetellenorok.html

A lehetséges Irak elleni amerikai csapás miatti félelmet csak szította az a csütörtökön a Washington Postban közölt hír, miszerint Bagdad segítségével egy al-Kaidához közel álló terroristacsoport ideggázhoz jutott. A már eleve ingatag befektetői bizalmat az sem nyugtatta meg, hogy Észak-Korea újra aktiválja egy atomerőművét, illetve, hogy amerikai kormányilletékesek szerint Irak két olyan atomerőművet épít, amelyek nukleáris fegyverek készítéséhez is alkalmasak.

Bukott csillagok és hamis sávok: nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20020703bukott.html

Ahogy a befektetők egész évben igen érzékenyen reagáltak minden terrorizmussal vagy háborús konfliktussal kapcsolatos hírre, hasonlóképpen reagáltak az ilyen jellegű eseményekkel párhuzamosan zajló vállalati botrányokra.

Sztrájk Venezuelában

Venezuela az OPEC egyik legjelentősebb olajtermelő országa, és az Egyesült Államok negyedik legnagyobb beszállítója. A sztrájk meggátolja az ország olaj exportját.

Az amerikai könyvelési botrányok már-már elcsendesedő szele kapott ismét erőre azzal a Wall Street Journal-hírrel, mely szerint a gyógyszergyártó Bristol-Myers Squibb Co. következetesen kozmetikázta pénzügyi jelentéseit, hogy azok tükrözzék az elemzők várakozásait. A cég ugyan tagadta a lap értesüléseit, de az elmúlt év vállalati botránysorozata miatt ez nem sokat változtatott a befektetők hangulatán.

A világpiaci olajár alakulása sem volt bizalomgerjesztő: hétheti csúcsot ért el a könnyűolaj hordónkénti ára, jórészt a 12 napja tartó venezuelai olajsztrájk és az OPEC termeléscsökkentése miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!