A háború rettenetes csapást mér a turizmusra

Vágólapra másolva!
Az Irak-elleni háború rettenetes csapást mér majd a világgazdasági pangás miatt amúgy is legyengült turizmusra - mondta az idegenforgalmi világszövetség (WTO) vezetője, Francesco Frangialli. A főtitkár szerint az iraki konfliktus már kifejtette kedvezőtlen hatását a nemzetközi turizmusra.
Vágólapra másolva!

A következő hónapokban állások ezrei szűnhetnek meg, és csak abban az esetben lehet majd a szektorban korlátozott hatásokkal - és a nyári szezon zavartalanságával - számolni, ha az összetűzés rövid ideig tart, és a helyzet utána gyorsan nyugvópontra jut - mondta a főtitkár.

WTOhttp://www.world-tourism.org/

A WTO adatai szerint az utazási üzletágban fellendülésre legkésőbb az év végeztével lehet számítani. Ez a fellendülés azonban elmaradhat ahhoz hasonlóan, ahogyan az Öböl-háború idején történt. Szemben azonban az akkori helyzettel, ezúttal aggodalomra ad okot, hogy a 2001 szeptember 11-i események miatt a turizmus iparág legyengült. Ehhez még hozzáadódik a legfőbb piacokon, az amerikai, a német és a japán piacon tapasztalható konjunktúra gyengesége, illetve a nemzetközi légiforgalom válsága is.

A WTO igyekszik a közel-keleti országoknak segítséget nyújtani a válságból való kikerüléshez, mondta Francesco Frangialli. Tavaly a térségben az utasforgalom látványosan, 11 százalékkal bővült, miközben a világ egészében mindössze 3 százalékos volt a növekedés. Szaúd-Arábia, Katar, Bahrein, Kuvait és Omán a közelmúltban belépett vagy rövidesen be fog lépni a madridi székhelyű WTO-ba, amely az arabot is fel fogja venni a munkanyelvek közé.