Csökkentette növekedési előrejelzését az Ecostat

Vágólapra másolva!
Lefelé módosította a bruttó hazai termék (GDP) ez évi emelkedésére vonatkozó előrejelzését az Ecostat. Az intézet hétfőn közzétett prognózisa szerint 2003-ban a gazdasági növekedés 3,7 százalék lesz, míg márciusban még 3,9 százalékos emelkedést jósoltak.
Vágólapra másolva!

A módosítás oka az, hogy az Egyesült Államokban és az Európai Unióban a vártnál lassabban nő a GDP. Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet számításai szerint a növekedés az év második felében lesz a dinamikusabb, mely kedvező világgazdasági folyamatokat feltételezve elérheti a 4 százalékot.

Az intézet módosította az államháztartási hiányra vonatkozó ez évi előrejelzését is. Számításaik szerint az idén a hiány eléri a GDP 5 százalékát; márciusban még 4,8 százalékos hiányt jeleztek erre az évre. Az előrejelzés szerint az államháztartási folyamatok az időarányosnak megfelelően alakultak az első negyedévben.

Az Ecostat számításai szerint idén a fogyasztói árak 5,2 százalékkal emelkednek, jövőre pedig 4,3 százalékos éves inflációra számítanak.

A kutatók szerint a kamatszint mind az infláció, mind a gazdasági növekedés szempontjából tartható, a közeljövőben ezért nem számítanak monetáris lazításra. A világgazdasági folyamatok alakulásától függően, egy kamatcsökkentési hullám kibontakozásából ugyanakkor Magyarország sem maradhat ki - vélik a kutatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről