Csökkent a közbeszerzések száma és értéke

Vágólapra másolva!
A közbeszerzési eljárások száma az idei év első négy hónapjában 1186 volt, 3 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában, és az eljárások értéke is csökkent. A visszaesés a piacon végbemenő koncentrációra vezethető vissza. A beszerzések értékéből legnagyobb részt továbbra is az építési beruházások teszik ki.
Vágólapra másolva!

A Közbeszerzések Tanácsának tájékoztatása szerint, az idei év első négy hónapjában összesen 158,6 milliárd forint értékű közbeszerzési eljárást írtak ki, ami 28 százalékkal marad el a 2002. év azonos időszakától. A mostani évkezdet a szokásos általában gyenge évkezdettől is elmarad.

Tunyogi László, a Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója a távirati irodának elmondta: az eljárásszám és az érték csökkenésének a szezonális hatásokon kívül az az oka, hogy a közbeszerzési piacon koncentráció megy végbe.

Az év első négy hónapjában a lefolytatott közbeszerzések 75,5 százaléka nyílt, 23,7 százaléka tárgyalásos, míg 0,8 százaléka meghívásos eljárás volt. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest 1,8 százalékpontot csökkent a nyílt eljárások és 2,6 százalékpontot emelkedett tárgyalásos eljárások aránya.

A beszerzések értékéből 39,5 százalékot az építési beruházások, 26,1 százalékot az árubeszerzések, 34,4 százalékot pedig a szolgáltatások beszerzése tette ki.

A mikro-, kis- és középvállalkozások 2003. első négy hónapjában 771 eljárást - az összes eljárás 65 százalékát - nyertek meg 104 milliárd forint értékben, ami az összérték 65,6 százaléka.

A külföldi székhelyű ajánlattevők összesen 38 közbeszerzési eljárást nyertek meg az év első négy hónapjában. Ez az összes eljárás 3,2 százalékát jelenti, amelyeknek értéke 17,2 milliárd forint, az összérték 10,1 százaléka.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről