A gyenge forint kedvezhet a turizmusnak

Vágólapra másolva!
A gyenge forint elvileg ösztönzi a beutazó-turizmust, és visszafogja a kiutazásokat, így kétszeresen is az idegenforgalmi mérleg javulásának irányába hat. A forintárfolyam utóbbi napokban látott süllyedése jót tehet az idegenforgalomnak, bár a jelentős változáshoz tartós mélyrepülésre volna szükség - vélik a Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakértők. 
Vágólapra másolva!

Barcza György, az ING Bank elemzője szerint sok függ attól, hogy meddig tart a forint árfolyamának mélyrepülése, ugyanis egy átmeneti gyengülés várhatóan nem gyakorol érzékelhető hatást az idegenforgalmi folyamatokra. Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója szerint a forint árfolyamának tartós - legalább néhány hetes - mélyrepülésére volna szükség ahhoz, hogy érezhető legyen a kedvező hatás.

Ez utóbbi véleményt támasztja alá Lombosi Gábor, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára is, aki a napi Gazdaságnak elmondta, hogy hazánk eddig is előkelő helyen állt az euró vásárlóerejét tekintve. Az osztrák jegybank legutóbbi felmérése szerint például Magyarország Törökország után a második helyen szerepel ezen a listán.

Ez azt jelenti, hogy az osztrák, és német turisták már eleve alacsony árakra számítanak Magyarországon, így a forint árfolyamának átmeneti esése nem feltétlenül befolyásolja rövidtávon a külföldi utasok számát, inkább csak kommunikációs szempontból kihasználható lehetőség - mondta a Napi Gazdaságnak Lombosi Gábor.