A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMagyarország
10:35VízilabdaVesztes SF 1-Vesztes SF 2

Magas kamatok, növekvő eladósodás

Vágólapra másolva!
A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint az idei második félévben javul az ipar és az export teljesítménye. A külső egyensúly ugyanakkor jelentősen romlik, az infláció emelkedik. A kamatok rendkívül magasak.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés dinamikája ősszel felgyorsult, az építőipari teljesítmény is egyre kevésbé marad el a tavalyitól. Szeptember után októberben is 10 százalék körüli ütemben nőtt az ipar termelése, az exportja az első tíz hónapban 9, belföldi értékesítése 0,7 százalékkal bővült. Eközben az ipari foglalkoztatottak száma több mint 2 százalékkal csökkent. Emelkednek a beruházások. A kiskereskedelmi adatok a fogyasztás magas, bár a lassuló bérkiáramlás miatt egyre csökkenő mértékét jelzik - derül ki a GKI [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

A bruttó átlagkereset dinamikája szeptembertől a vártnál kissé jobban csökken, éves átlagban 11,5 százalék körüli ütem várható. Az infláció novemberben főleg az idényáras cikkek hatására emelkedett, de az év végén is a tavalyinál magasabb, 5,6 százalék körüli lesz, és a jövő év első hónapjaiban átmenetileg további emelkedés várható. A forint gyengülése az éves átlagra már alig hat, de az év végi árfolyam 260 forint/euró felett vagy körül várható. Az államháztartás hiánya - jelentős decemberi szuficitet feltételezve - az előirányzottnál magasabb, de a GKI Rt. által korábban várt 5,3 százalék körül lesz.

A folyó fizetési mérleg hiánya megközelítheti az 5 milliárd eurót, a GDP 7 százalékát. A korábban előrejelzettnél nagyobb hiányt az áruforgalmon kívüli tényezők okozzák. Az export már a külkereskedelmi statisztika szerint sem kisebb a tavalyinál. A behozatalon belül a gyorsan növekvő fogyasztásnak, a megugró gépberuházásoknak és az energiaimportnak egyaránt szerepe van. Mivel a nettó működőtőke-beáramlás 1 milliárd euró alatt marad - a Mol-kibocsátás áthúzódik a jövő évre -, s a második félévben megindult beáramlás mellett továbbra is nagy a tőkeexport, az ország eladósodása jelentősen emelkedik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!