0,3 százalékkal bővült az euróövezet gazdasága

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken második felülvizsgálatként megerősítette, hogy a tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal bővült az euróövezeti országok gazdasága, a 2002-es utolsó negyedévhez képest pedig 0,6 százalékkal bővült a GDP. Az euróövezetben márciusban 0,7 százalékos inflációt regisztráltak.
Vágólapra másolva!

Alig nőtt az infláció az euróövezetben

A 12 tagú euróövezetben márciusban átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly márciusban. Februárban 1,6 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben.

A negyedéven belüli növekedés lassult a harmadik negyedévi 0,4 százalékról, de az egy évvel korábbi negyedhez képest gyorsult a GDP-növekedés. Így az euróövezet évi átlagos gazdasági növekedése 0,43 százalékos volt tavaly, a 2002-es 0,85 százalék, a 2001-es 1,59 százalék és a 2000-es 3,48 százalék után.

Az Európai Bizottság pénteken ugyancsak megerősítette a korábbi becslését arról, hogy idén az első három hónapban 0,3-0,7 százalékos volt az átlagos gazdasági növekedés az euróövezetben, és szintén 0,3-0,7 százalék között alakulhat a most kezdődött második negyedévben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről