A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hanyatlanak Dél-Amerika gazdaságai is

Vágólapra másolva!
Súlyos fenyegetést jelent Dél-Amerika meghatározó gazdasági integrációjára nézve tagállamainak gyengélkedése - állapította meg hétvégén publikált tanulmányában az Interamerikai Fejlesztési Bank (IDB). Az IDB szerint a mintegy 10 éves múltra visszatekintő Mercosur ugyanis történetének talán legmélyebb válságát éli át, ami akár az integráció szétfeszítését is eredményezheti.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt három év nem igazán nevezhető a Mercosur legsikeresebb időszakának - állapította meg sommásan minap publikált tanulmányában az Interamerikai Fejlesztési Bank (IDB). A latin-amerikai és a karibi térség fejlesztését és felzárkóztatását zászlajára tűző IDB szerint ugyanis Dél-Amerika meghatározó gazdasági integrációja évek óta több sebtől vérzik. A Brazíliát, Argentínát, Uruguayt és Paraguayt tömörítő szerveződést nem csupán tagállamainak súlyos egyensúlyi és pénzügyi gondjai, hanem mély strukturális problémák is gyötrik.

Az IDB persze nem marad adósunk enyhén szólva pesszimista prognózisának indoklásával sem. A fejlesztési bank vélekedése szerint ugyanis az egyik legfőbb veszélytényező a tagországok gazdasági gyengélkedése. Argentína például legalább 1,6 százalékos visszaesést produkál ez évben (tavaly gazdasági teljesítménye 0,5 százalékkal csökkent), míg a költségvetés hiánya a bruttó nemzeti termék (GDP) 2,3 százalékára rúg majd. A gazdaság összehúzódását viszont 2 százalékos defláció fogja kísérni. Brazília gazdasági növekedése idén 1,8 százalék körül alakulhat, ám még ez is jelentős lassulást mutat a tavalyi évet jellemző 4,5 százalékos értékhez képest. Paraguay és Uruguay pedig 1 százalék körüli bővülésre számíthat.

A konjunktúra lanyhulása ugyanakkor felveti annak veszélyét, hogy ismét felerősödnek a protekcionista tendenciák. Ezt valószínűsíti, hogy Argentína és Brazília hagyományosan versenytársnak tekinti egymást. A Mercosur egységét lappangva aláásó strukturális gondok így teljes erejükkel felszínre kerülhetnek, ami akár végzetes csapást jelenthet az integráció mélyülésére. Ráadásul annak ellenére, hogy Brazília és Argentína bizony olyan" sziámi ikrek", amelyeknek szétválasztása akár mindkettejük számára életveszélyt jelenthet.

Molnár Sándor

(Magyar Hírlap)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!