A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Járai: még decemberben lehetőség van kamatcsökkentésre

Vágólapra másolva!
Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a megnövelt, gazdaságot ösztönző kormányzati költekezés igazolható addig, amíg tartanak a vártnál nagyobb költségvetési bevételek. A jegybankelnök az Európai Központi Bank elnökeinek berlini tanácskozását követően a Dow Jones hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy szerinte még decemberben van lehetőség további kamatcsökkentésre.
Vágólapra másolva!

Ez a politika egyelőre nem jelent inflációs veszélyt, és a kormány tisztában van a költekezés határaival - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke pénteken Berlinben egy bankártanácskozáson a Dow Jones hírügynökségnek.

Az Európai Központi Bank és az EU-tagjelölt országok központi bankárainak értekezletén résztvevő jegybankelnök a hírügynökségnek elmondta, hogy egyetért a kormánnyal, hogy ciklusellenes ösztönzésre költi a vártnál nagyobb inflációból és a viszonylag gyors gazdasági növekedésből származó többletbevételeket. Ám ez nem folytatódhat, ha az ilyen tartalékok elfogynak; ez valószínűleg a jövő évben, illetve a jövő év második felében bekövetkezik.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy a kormány nemrég elhatározta: infrastrukturális beruházások meggyorsítására használja az idén várt 285 milliárd forint költségvetési többletbevételt, és jövőre további 200 milliárd forintot szán erre.

A költségvetés szerepe kétségkívül megnőtt, keresletösztönző szerepe 1,3 százalékponttal nagyobb az eredetileg tervezettnél, de nem látok inflációs nyomást - mondta Járai.- Reméljük, hogy a világgazdaság föllendül a jövő év második negyedétől vagy második felétől, habár a bizonytalanság nagy. Sokféle forgatókönyvünk van, a mostani olajárakra alapozott legrealistább becslés az, hogy jövőre 3,5 százalék és 4 százalék körüli arány között növekszik a magyar gazdaság - idézte szavait a hírügynökség.

Járai közölte, hogy még decemberben lehetőséget lát további kamatcsökkentésre is - írta a Dow Jones. - Azt várjuk, hogy az infláció csökken. Ez esetben, és ha a nemzetközi körülmények is lehetővé teszik, akkor esetleg van lehetősége a kamatpolitikának még az idén - idézte Járait. - A jelenlegi feltételek között inflációs céljaink elérhetők - tette hozzá az MNB elnöke.

Azt is elmondta, hogy a gazdasági kabinet szerdai értekezletén az MNB 3,5 százalékos tizenkét havi inflációs célszámot fog javasolni 2003 decemberére. A kormány célszáma 4,5 százalék a jövő év decemberére.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank

Korábban:

Kamatcsökkentést vár a piac az MNB-től
(2001. december 6.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!