A Magyar Húsiparosok Szövetségének adatai szerint az idén 3,7-3,8 millió darab sertést dolgoznak fel, 400 ezer darabbal kevesebbet, mint tavaly - mondta Jankó Ferenc, a szövetség elnöke kedden Budapesten.
A csökkenést a belföldi vásárlás visszaesésével, illetve a keleti exportpiacok beszűkülésével magyarázta a szakember. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ágazat exportja és összesített árbevétele egyaránt emelkedett ebben az évben.
A húsipar árbevétele az idén 350 milliárd forint körül alakul, szemben az előző évi 320 milliárd forinttal. Az ágazat kivitele a tavalyi 260 millió dollárról várhatóan 280 millió dollárra emelkedik 2001-ben.
A belföldi alapanyag árak a második félévben jelentősen emelkedtek: a januári 300 forint körüli kilogrammonkénti élő sertés ár 360 forintra nőtt, sőt volt egy rövid időszak, amikor az ár elérte a 400 forintot is - emlékeztetett az elnök.
Móczár István, a Pápai Hús Rt. vezérigazgatója szerint a magas alapanyag árak elismertetése a világpiacon lehetetlen, mert a magyar húsipar nincs ármeghatározó helyzetben, alkalmazkodnia kell a kialakult árakhoz. Ezért nem tarthatóak hosszú ideig a világpiachoz viszonyítva magas élő sertés felvásárlási árak sem - tette hozzá.
A Hússzövetség szakértői úgy vélik, hogy az ágazat cégeinek átlagos nyereségszintje a tavalyi 2-3 százalékról 1 százalékra esett vissza a belföldi fogyasztás és a keleti piacok szűkülése, valamint a magas alapanyag árak miatt.
(MTI)