A növekvő hiány nem veszélyezteti a fizetésemelést

Vágólapra másolva!
A következő magyar kormány betartja a kampányban elhangzott köztisztviselői fizetés- és nyugdíjemelésre tett ígéreteit, még akkor is, ha az államháztartás hiánya emiatt nő - mondta a The Financial Timesnak Medgyessy Péter leendő miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Magyarország és a többi uniós csatlakozásra váró ország gazdaságát folyamatosan figyeli az Európai Bizottság. A leendő miniszterelnök-jelölt kijelentése aggodalmat válthat ki a bizottság részéről, akik szerint Magyarország elkötelezettsége a körültekintő gazdaságpolitika iránt sérülhet.

A Financial Timesnak(FT) adott interjúban Medgyessy Péter azt mondta: a 100 napos programban álló fizetés- és nyugdíjemeléseket akkor is tartani kell, ha ez azt jelenti, hogy az idei államháztartási hiány a jelenlegi előrejelzésnél, a GDP 4,8 százalékánál több lesz. Ha nem tesszük meg - mondta az FT-nek Medgyessy - akkor az egészségügy összeomlik, a tanárok pedig otthagyják a szakmát.

Az Európai Bizottság a múlt hónapban figyelmeztetett arra, hogy a költségvetés hiánya az európai szabványok szerint a GDP 4,9 százalékára emelkedhet a múlt évi 4,3 százalékról. A bizottság szerint ez azért történt, mert a leköszönő kormány a lassuló gazdasági növekedést a közkiadások növelésével próbálta ellensúlyozni.

Ennek ellenére a tervezett kiadásokat fenn lehet tartani, mert jövőre, az új gazdaságpolitikának köszönhetően, nőni fog a befektetések mértéke és a gazdasági növekedés is fellendül - mondta Medgyessy Péter.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Európai Bizottság

Korábban:

Aggályos a költségvetési lazítás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!