Bush véget vetett a kikötői sztrájknak

Vágólapra másolva!
George W. Bush amerikai elnök kedden bejelentette, hogy az ország gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeire való tekintettel bírósági úton felfüggeszti a nyugati partvidék 29 kereskedelmi kikötőjének 10 napja tartó zárlatát. A kérésnek eleget téve egy San Franciscó-i szövetségi bíró elrendelte, hogy szerdán nyissák meg a nyugati partvidék zárlat alá vont 29 kereskedelmi kikötőjét. A munkaügyi vita naponta egymilliárd dolláros kárt okozott az Egyesült Államok gazdaságának.
Vágólapra másolva!

Amerikai elnök 24 év óta nem alkalmazta a szakszervezetek által gyűlölt 1947-es Taft-Hartley törvénycikket, amelynek alapján az igazságügyi minisztérium kedden bírósági úton kezdeményezte a munkások kizárásának felfüggesztését 80 napra. A kikötői igazgatóságok Seattle-től San Diegóig az alkalmazottak illegális munkalassító sztrájkjára hivatkozva rendelték el a zárlatot. Ha az alkalmazottak és a munkaadók vitája 60 nap elteltével sem rendeződik, a törvény titkos szavazást ír elő a munkások számára a munkaadók végleges ajánlatáról. Ennek elutasítása esetén a zárlat folytatódhat.

A Bush elnök által hétfőn kinevezett tényfeltáró bizottság úgy ítélte meg, hogy a kikötők üzemeltetőit és a hajózási vállalatokat képviselő Pacific Maritime Association, valamint a 10 500 kikötői munkást tömörítő szakszervezet között annyira elmérgesedett a légkör, hogy nem várható a vita rendezése.

A bírósági rendelet alapján az alkalmazottaknak új kollektív szerződés nélkül kell visszatérniük munkahelyükre. A kikötői rakodómunkások szakszervezetének vezetője a bejelentés után felháborodásának adott hangot, s azzal vádolta az elnököt hogy összejátszott a munkaadókkal.

(MTI)

Korábban:

Tovább tart az amerikai kikötőzárlat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!