A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Az EU eljárást indít Portugália ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve eljárást indít egyik tagállama, Portugália ellen, mert az ország tavaly egyértelműen túllépte a stabilitási és növekedési paktumban megszabott 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt. Az átvilágítás során komoly hiányosságokat találtak a költségvetési hiány és az államadósság adatainak kezelésében.
Vágólapra másolva!

Pedro Solbes, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa péntekre virradóra kiadott nyilatkozatában bejelentette, hogy mivel a portugál hatóságok közlése szerint a tavalyi pénzügyi évben a költségvetési hiány 4,1 százalékos volt, a bizottság megindítja az eljárást. Első lépésként a szerződés 104. szakaszának 3. bekezdése szerint jelentést készít, amelyben behatóan elemzi a Portugália által a közpénzek mozgására adott tavalyi és idei adatokat, és hozzáfűzi saját számításait a helyzet várható további alakulásáról.

A biztos közleménye felsorolja a szerződés által előírt további lépéseket, amelyek végső soron büntető intézkedéseket is tartalmazhatnak, amennyiben a figyelmeztetett tagország nem csökkenti költségvetési hiányát rövid időn belül évi 3 százalék alá.

A bizottság jelentése nyomán a pénzügyminiszteri tanács fogja eldönteni, hogy a hiányt túlzottnak találja-e. Ezen a szavazáson részt vehet a figyelmeztetett ország, sőt a közös pénzügyi rendszerben részt nem vevő három ország - Nagy-Britannia, Svédország és Dánia - is. Ha a pénzügyminiszterek túlzottnak minősítik a hiányt, felszólítják Portugáliát, hogy egy éven belül csökkentse azt és ennek érdekében legfeljebb négy hónapon belül tegyen kiigazító intézkedéseket.

Solbes közleménye szerint a portugál adatokat az az átvilágítás szolgáltatta, amelyet a nemzeti bank kormányzója által vezetett munkacsoport készített, s amely egyben komoly hiányosságokat tárt fel a költségvetési hiány és az államadósság adatainak kezelésében. A biztos ezért felhívta a portugál kormányt, hogy a jövőben sokkal gondosabban járjon el a fontos gazdaságstatisztikai adatok gyűjtésével.

(MTI)

Ajánlat:

EU

Korábban:

Mégis figyelmeztetheti az unió Németországot
(2002. június 30.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!