Részleges általános sztrájk Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Nem bénult meg a spanyol gazdaság a csütörtökre hirdetett általános sztrájk nyomán. A munkabeszüntetést kezdeményező szakszervezetek szerint a dolgozók 84 százaléka, a kormány szerint viszont csak 16 százalékuk nem dolgozott csütörtökön. A 24 órás munkabeszüntetést a munkanélküliségi törvény reformja miatt hirdették meg szakszervezetek.
Vágólapra másolva!

Egy nappal az EU sevillai csúcsértekezlete előtt főként a nagy gyárak és autógyártó üzemek dolgozói sztrájkoltak, sok hivatal, üzlet és vendéglátóhely azonban nyitva tartott. A gazdaság kulcsszektoraiban - így a repülési, a vasúti és a buszforgalomban - szükségszolgálatokat tartottak, így a járművek mintegy negyede közlekedett. A repülőjáratok nagy részét elővigyázatosságból lemondták, az Iberia spanyol légitársaság járatainak 80 százalékát törölte. Több uniós kormányfőnek el kellett halasztania a sztrájk miatt sevillai utazását.

A CCOO és UGT szakszervezeti szövetségek szerint a dolgozók 84 százaléka követte sztrájkfelhívást, a kormány viszont csak 16 százalékos részvételről beszél és kudarcnak minősíti az akciót.

(MTI)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!