A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Gyurcsány gyengítené a forintot

Vágólapra másolva!
A kormány azzal számol, hogy a 2005-ös költségvetési hiány 0,6 százalékponttal kisebb lesz, mint amekkora az idén év végén várható - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő egy kedd esti televíziós interjúban. A kormányfő szerint jelenleg drága a forint. A hazai fizetőeszköz a térségben tapasztalható optimizmus miatt közben tovább erősödött a bankközi devizapiacon.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint olcsóbbá kellene tenni a forintot. "Ez a forint, ami drága forint, ma tönkreteszi a költségvetés jelentős részét, tönkreteszi az exportőröket, csökkenti a jövedelmezőségüket" - mondta a nemrég kinevezett kormányfő. Gyurcsány szerint az ez ügyben, a jegybank elnökével zajló vitája nem tesz rosszat a költségvetésnek, és sem a pénz-, sem a tőkepiacokat nem zavarja.

Badarság az a hír, hogy a költségvetési vitát követően meneszteni kívánja posztjáról Draskovics Tibor pénzügyminisztert - mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő elmondta: bízik Draskovics Tiborban, és úgy látja, a pénzügyi tárca vezetője "sikeresen csinálja a költségvetés átalakításának folyamatát".

Kormányzati offenzíva a magas kamat és az erős forint ellen

A magas alapkamat-szint jelentős jövedelmet hoz a befektetőknek az állampapírpiacon keresztül, és ezáltal a folyó fizetési mérleget is negatívan befolyásolja - mondta kedden este Draskovics Tibor pénzügyminiszter. Az állampapírok 45 százaléka külföldi befektetők tulajdonában van. Az erős forinton keresztül a magas kamatszint további hatása, hogy nem kedvez az exportnak, az importlehetőségeket azonban javítja, és ez főleg a magyar tulajdonban lévő kis és közepes vállalkozások (KKV-k) helyzetét nehezíti, mivel ezek jövedelmezősége csak néhány százalékon múlik - mondta a pénzügyminiszter.

Draskovics Tibor a következő évre alacsonyabb kamatszinttel számol, ennek mértékét azonban nem árulta el. A szaktárca várakozásai szerint a jegybank az erőteljesen mérséklődő inflációnak megfelelően alakítja majd a kamatpolitikát - mondta Draskovics Tibor.

A cseh korona és a zloty húzza a forintot

Az eurót 245,45/55 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon szerdán reggel, ami 10 filléres forinterősödést mutat a kedd délutáni szintez képest. A dollárral a piac nyitásakor 199,55/199,96 forint között kereskedtek. A hazai fizetőeszköz 13,05 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 3 bázisponttal erősebben a keddi helyzeténél. A kereskedők szerint viszonylag aktív kereskedéssel indult a nap a bankközi devizapiacon, a cseh korona és a lengyel zloty erősödése áll a forint erősödés hátterében.

Az elemzők továbbra is a forint erősödésével számolnak, amennyiben a késő délután megjelenő szeptemberi államháztartási hiány adatai nem lesznek kedvezőtlenebbek a várakozásoknál - de kedvezőtlen adat esetén sem számítanak 248 forintnál erősebb euróra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!