Jelentősen nőtt a fővárosi hotelek forgalma

Vágólapra másolva!
Az év első kilenc hónapjában a három-ötcsillagos szállodák átlagosan 62 százalékos szobafoglaltsággal működtek, a kihasználtság 6 százalékponttal nőtt egy év alatt. A budapesti szállodákban 14-24 százalékkal több éjszakát töltöttek el a vendégek. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára az időszakban 13 900 forint volt - közölte honlapján a KSH.
Vágólapra másolva!
KSHhttp://www.ksh.hu

A budapesti négy- és ötcsillagos szállodák kiemelkedően magas, 68-71 százalékos szobafoglaltságot jelentettek a januártól szeptemberig tartó időszakban. A balatoni hoteleket átlagosan 58 százalékos foglaltság jellemezte, amelyet megközelített a nyugat-magyarországi házak 56-57 százalékos kihasználtsága. Magyarország keleti részén ennél alacsonyabb, 43-53 százalékos volt a kihasználtság.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára az időszakban 13 900 forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest - folyó áron, az aktuális árfolyamon számítva - 200 forinttal nőtt. A négycsillagos szállodákban egy szoba egy éjszakára 12 100-14 200 forintba, a háromcsillagos házakban 6500-9000 forintba került.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8600 forint bruttó szobaárbevétel jutott, szemben az elmúlt évi 7600 forinttal. Ez a bevétel a budapesti ötcsillagos szállodákban kiemelkedően magas volt, megközelítette a 20 ezer forintot.

A vizsgált időszakban átlagosan tizedével emelkedett a vendégéjszakák száma az előző évhez képest. A budapesti szállodákban 14-24 százalékkal töltöttek több éjszakát a vendégek. A balatoni négycsillagos szállodákban ugyanakkor az előző év azonos időszakához képest 9 százalékkal csökkent az eltöltött éjszakák száma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!