A szakszervezet sztrájkbizottsága elégtelennek ítélte a húsüzemekben folytatott idei bértárgyalások és egyeztetések eredményeit, ezért 2006. április 24-ével sztrájkkészültséget hirdetett. A tárgyalások utolsó fordulója egybeesik a készültség kezdetével, így előfordulhat kétórás munkabeszüntetés is.
A szakszervezet a 2 százalékos inflációra alapozva fogalmazta meg bérköveteléseit. A hazai bérek uniós felzárkóztatása, valamint a minőségi munkaerő elvándorlásának megakadályozása érdekében legalább a várható GDP-növekedés mértékével, azaz 4 százalékkal kell emelkednie a reálbéreknek. Ezt a legtöbb bérkategóriában a 6-6,5 százalékos bruttó béremelés garantálhatja.
A tárgyalásokon a béremelési csomag egy részét hajlandóak a munkavállalók egyéb, a munkaadó számára kedvezőbb juttatásokra - étkezési hozzájárulásra, nyugdíjpénztári befizetésre - váltani.
Ágazati kollektív szerződés híján ezeket a csomagokat cégenként külön-külön kell kialakítani. Az érdekvédelmi szervezet azt is szeretné elérni, hogy a teljesítménybéres területen rögzítsenek egy vállalati garantált bért arra az esetre, amikor a vállalat hibájából nem érhető el a norma 100 százalékos teljesítése, például ha megrendelések híján csökkentik a vágóhíd termelését.
A magyar húsipar nincs könnyű helyzetben. Alacsony a jövedelmezőség, a profit mindössze 2-3 százalékos. Az európai költségszint kedvezőbb, az uniós versenytársak több támogatáshoz jutnak, de bizonyos terheik - megsemmisítési, állatorvosi kiadások - alacsonyabbak. A sertésállomány száma lecsökkent, ezért magasak a felvásárlási árak, amit az éles kereskedelmi versenyben nem lehet érvényesíteni.
Kapuvári József, a HDSZ elnöke az [origo] kérdésére elmondta, hogy tisztában vannak a húsipar helyzetével, jó ideje minden mutatóban romlás tapasztalható, az ágazatban dolgozók száma például 36-ról 10 ezerre olvadt az elmúlt másfél évtizedben. Ilyen körülmények között pedig minden fél százalék eredménynek számít a bértárgyalásokon. A szakember szerint nem is ez fogja megoldani a problémákat, a jövőt a mezőgazdaság és a húsipar felélénkítésében látja, amelyre már készen áll a szakszervezet és a Magyar Húsiparosok szövetségének közös javaslata.