A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

EU: 90 milliós agrárbüntetés Magyarorszának

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság a tíz új uniós tagra összesen 381,9 millió eurós büntetést akar kiszabni, mivel, Brüsszel szerint túl sok agrárterméket halmoztak fel az érintettek uniós tagságuk küszöbén - írja a Napi Gazdaság. Magyrországnak közel 90 millió eurót kellene fizetnie.
Vágólapra másolva!

A bizottság büntetésének 77 százaléka a visegrádi négyekre esik, ezért földművelésügyi minisztériumaik tegnap, a Pozsony melletti Szencen egyeztettek az EB-vel szembeni közös fellépésről.

A négyek abban állapodtak meg, hogy a büntetést nem fizetik ki. Simon Zsolt szlovák agrárminiszter, mint a találkozó házigazdája kijelentette: elutasítják Brüsszelnek azt az állítását, hogy rizsből, marhahúsból, baromfiból, gombából, mandarinból, ananászból, továbbá dzsúszokból norma feletti készleteket halmoztak fel.

A felek megkérdőjelezték a számítás módszertanát, hozzátéve, hogy nincsenek felhalmozott készleteik, így nem veszélyeztetik az unió belső piacát. A szakminiszterek azt várják, hogy a visegrádiak deklarációjához csatlakozik a többi hat új, uniós tagállam.

Amikor Ausztria, Finnország és Svédország 1995-ben belépett az Európai Unióba, akkor Brüsszel nem volt ilyen szigorú velük szemben - hangzott el a tanácskozáson. Máhr András magyar helyettes államtitkár szerint, ha igaz lenne, amit a bizottság állít, akkor mind Magyarország, mind Lengyelország mandarinkonzerv-exportáló nagyhatalommá vált volna - írta az Új Szó tudósítója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!