Pornókazettát az APEH-től

Vágólapra másolva!
A pornókazettáktól a komplett kisvendéglőig, bármit lefoglal az adóstól az APEH. Árverési hirdetményeiből kiderül: ha szükséges, az öreg színes tévét és a filléres bútorokat is elviszi az adóhatóság - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Nagy tételben kínál "külföldi nyelvű" pornókazettákat az APEH, de aki ugyanezt inkább magyarul szeretné, az sem csalódik: egy árverésen több mint négyszáz ilyen filmre licitálhat. A használt kazetták kikiáltási ára darabonként ezer forint. A kollekció talán egy csődbe jutott videotékából származik, de az adótartozás fejében lefoglalt holmik között a filléres ülőgarnitúrától a korszerű, számítógép vezérelte fémmegmunkáló berendezésig szinte minden megtalálható.

Az APEH árverési hirdetményeiben található kisvendéglő teljes bútorzata, sörcsap és kávéautomata, húszmilliót érő csempekollekció, egy teljes cipőbolt lábbelikészlete, 1500 különféle ruházati cikk, póthajak sokasága, egy varroda gépparkja; de egy kisebb szövőgyár is kalapács alá kerül. Mazsolázhatunk gépeket a lemezollótól a komputer vezérelte esztergákig, az elektromos ívhegesztőtől az automata olvasztókemencéig, vehetünk asztalosüzemet vagy fűrészáruboltot, célforgató és lőlapcserélő gépeket. A legtöbbet egy húsfeldolgozó gépsorért kérik: ennek több mint 60 millió forint az ára. A legnagyobb napi bevételt pedig azokból a forgácsológépekből remélhetik, amiket egy időben bocsátanak árverésre, és a kikiáltási ár összességében mintegy 100 millió forint. Persze, autókból is nagy a választék.

Az APEH ezeken fölül árverésre hirdet sarokgarnitúrát húszezerért, háromrészes ülőgarnitúrát harmincezerért, régi színes tévét tízezerért, videomagnót 22 ezerért, mikrohullámú sütőt 20 ezerért. Talán nincs olyan kacat, amit az adóstól le ne foglalnának. Igaz, van bőrgarnitúra is háromszázezerért, ónémet tálaló 250 ezerért, mahagóni szekrény 200, mosogatógép 140 ezerért.

A kikiáltási árak számos esetben alaposan felülértékeltek. Például a hároméves Suzuki Ignist itt négymillióra tartják, a kétéves Citroen Xsara Picassót meg nyolcmillióra. Egy tizenegy esztendős, 200 ezer kilométert futott, sérült Opel Astráért egymilliót kérnek, míg egy viszonylag új számítógép induló árát a boltinak éppen a kétszeresére teszik. A hatévesre becsült mobiltelefon sem ér harmincezer forintot, még háromezret sem. Mindezek alapján a húszezres sarokgarnitúra vagy a tízezres színes tévé sem lehet éppen új darab.

Az újkori árat meghaladó becsértéket soha nem állapítanak meg - szögezte le a Népszabadság kérdéseire Juhász István, az APEH szakmai elnökhelyettese. Szerinte minden esetben a piaci árból indulnak ki, figyelemmel az ingóságok korára, állapotára és értékesíthetőségére. Az árverés egyébként az APEH-nél "fordítva" folyik: a kikiáltási árat egészen addig csökkentik, amíg vevő nem akad, de a becsérték negyede alá sohasem mehetnek. Abban az esetben pedig, amikor egy adott tárgy adott áron több személy érdeklődését is felkelti, a licit felfelé indul. Ha kétszeri árverés után sincs vevő, a tárgy a becsérték negyedéért a végrehajtást kérő tulajdonába kerülhet, de ha nem kell neki, azt az adós elviheti. Juhász tájékoztatása szerint az autók a legkapósabbak, mert akár negyedáron lehet kocsihoz jutni. A többi ingóság értékesíthetősége alapvetően a kereslettől függ, arra azonban ügyelnek - hangsúlyozta az elnökhelyettes -, hogy a nyilvánvalóan forgalomképtelen javakat le se foglalják, mert így csak a végrehajtási költségeket növelnék.

Az adóhatóság tavaly több mint 400 milliárd forint hátralék beszedéséért indított végrehajtási eljárást, és a fizetésképtelen adósoktól lefoglalt javak becsértéke meghaladta a 60 milliárd forintot. Az APEH emellett négy és fél ezer cég ellen kezdeményezett felszámolási eljárást. Az adósok között ötmilliárdos adóhiánnyal egy kereskedelmi és szolgáltató kft. tartja a csúcsot, s a cégnek emellett még négy és fél milliárdnyi büntetést kellene fizetnie. Az adóslistán szerepel két olyan magánszemély is, akinek sikerült a százmilliós "álomhatár" közelébe jutnia.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!