A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Újabb elvonások a felsőoktatásban

Vágólapra másolva!
További lépésekre lehet szükség az eddig bejelentetteken kívül ahhoz, hogy a konvergenciaprogramban felvázolt költségvetési hiánytervek és államadósságszámok megvalósulhassanak - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A kormányzat várakozásai szerint a felsőoktatásban a tavalyi, mintegy 35 milliárd forinthoz képest idén, csaknem 45 milliárdnyi maradvány képződne. Az egyetemeket, főiskolákat érintő maradványképzési kötelezettség esetleges szigorítása ellentmondana a pénzügyminiszter kijelentésével, miszerint az idei hiánycél június eleji drasztikus megemelésekor, általánosságban a maradványállomány csökkenne.

Egyes felsőoktatási intézmények egyéb lépéseket is várhatnak. A konvergenciaprogram értelmében az állam és a magánszektor együttműködésén alapuló PPP-konstrukciókat érintve, csak a sztrádaépítési költségeket tüntetik fel államháztartási egyenleget rontó tételként. Az egyetemi PPP-beruházások kiadásait így büdzsén kívül számolnák el.

Ennek értelmében körülbelül tíz felsőoktatási intézmény és az építési vállalkozó cég közötti szerződést kellene módosítani, mivel a mai szerződések alapján 2008-ig a kiadások a GDP arányában évi 0,2-0,3 százalékponttal rontanák az államháztartási szaldót, és emelhetik az államadósságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!