A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bevételkiesést okoz az Egyesített Bérlet

Vágólapra másolva!
A közlekedési társaságok előzetesen havi 120 ezer eladott közös bérlettel számoltak, ezzel szemben az idei csúcs májusban 33 ezer darab kombinált bérlet eladása volt. Idén a kiesés miatti kompenzáció 1,309 milliárd, jövőre várhatóan 1,395 milliárd forint lesz.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Közlekedési Szövetség Kht. a Budapesti Egyesített Bérletek miatt a MÁV és a Volán társaságok bevételkiesésének pótlására jövőre 1,395 milliárd forintot fordíthat - mondta Denke Zsolt a kht. egyik ügyvezetője. A Fővárosi Önkormányzat közgyűlése augusztus 31-én hagyta jóvá a jövő évi finanszírozási szerződést, amely szerinti összeg ráeső, egyharmados részét beépíti 2007. évi költségvetésébe, a többit a központi költségvetés Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) fejezetéből biztosítják.

A kht. működési költségein 50-50 százalékban a főváros és a minisztérium osztozik. A jövő évi működési előirányzat 300 millió forint. A közgyűlési döntés tehát egyfajta szándéknyilatkozat arra, hogy a jövő évi költségvetésben ezt az összeget biztosítják, amennyiben a központi költségvetés biztosítja a GKM-re jutó hányadot.

Idén a kompenzáció 1,309 milliárd forint, bár az előirányzat 2,245 milliárd forint volt. Az idei csúcs májusban 33 ezer közös bérlet eladása volt, és a nyári csökkenés után decemberben már várhatóan 40 ezer ilyen bérletes lesz. Jövőre 10 százalékos bővüléssel számolnak, így a jövő évi előirányzat elegendő lesz a kompenzációra - magyarázta az ügyvezető. A BKSz Kht. 2005 nyarán alakult meg, akkor 432 millió forintot fordított a központi költségvetés a kieső bevételek pótlására és a társaság működésének beindítására. A közlekedési szolgáltatók előzetes becslése alapján havi 120 ezer közös bérlettel számoltak.

A BKV-MÁV-Volán közös bérlet a BKV-bérlet áránál 10 százalékkal drágább, de a közigazgatási határon belül mindhárom közlekedési vállalat járműveire érvényes. Ugyanakkor a Budapest agglomerációjában ingázók a bérlet birtokában a városhatáron kívüli rövidebb útra válthatnak jegyet, és ez jelenthet megtakarítást.

A munkáltató által kötelezően térítendő dolgozói havijegyet figyelembe véve a közös bérlettel adott esetben havi 86-862 forintot lehet vasúton megtakarítani, a Volán-járatokon pedig 210-1710 forint az utazási költségek lehetséges csökkentése. Az egyesített bérlettel elérhető megtakarítások tanuló bérleteknél vasúton 130-847 forintot, míg Volán-járatokon akár 1450 forintot jelentenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!