Tovább nő a frank alapú adósodás

Vágólapra másolva!
A következő éveben a svájci frank alpú hitelek száma ugrásszerűen megnőhet, a magyar lakosság már nagyobb arányban lehet eladósodva svájci valutában, mint az összes többi valutanemben együttvéve.
Vágólapra másolva!

A devizahitelek állománya 2005 és 2006 nyara között eltelt tizenkét hónapban két és félszeresére, 1722 milliárdra duzzadt, a forinthitel-állomány nem változott, továbbra is 2700 milliárd forinton stagnál. Eszerint ha a svájcifrank-alapú kölcsönök a következő 12 hónapban is ilyen mértékben szaporodnak, 2007-re már 50,8 százalékot birtokolhatnak a lakossági hitelállomány 93 százalékát jelentő fogyasztási és lakáskölcsönökből - írja a Világgazdaság.

A bankok nem tartanak a hitelfelvételi kedv őszi megtörésétől a kormányzati megszorítások nyomán. Az OTP Bank egyenesen a jelzálogfedezet mellett nyújtott szabad felhasználású kölcsönök bővülésére számít, hiszen ez a hitelfajta - a bank szerint - kifejezetten alkalmas a lakossági jövedelemkiesés pótlására.

A bankok egyetértettek abban is, hogy továbbra is megéri svájcifrank-alapon eladósodni, és ezen nem változtat a svájci jegybank folytatódó kamatemelése sem. Szinte minden termékvonalon a svájcifrank-alapú hitelek a legkedvezőbbek, hiszen törlesztőrészleteik a legalacsonyabbak - közölték az Ersténél.

A forint- és frankkölcsönök teljes hiteldíjmutatója (THM) akkor lehet azonos, ha a svájci jegybank a mostani 4,5 százalékpontos kamatkülönbözethez hasonló mértékben emeli irányadó rátáját (változatlan árfolyamot és azonos marzsokat feltételezve), vagy az árfolyam a jelenlegi, frankonkénti 172 forintos szintről 200 fölé emelkedik - vélekednek a CIB Banknál. Mivel az árfolyam- és kamatszinthatásokat együttesen kell figyelembe venni, egyelőre nem várható a törlesztőrészletek megemelése - tették hozzá a CIB-nél.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint továbbra is kedvezőek a svájcifrank-alapú hitelek. A múlt csütörtöki svájci kamatemelés sem hoz döntő változást a törlesztőrészletekben, hiszen csupán szeptemberben 176 forintról 172-ig erősödött a hazai deviza frankkal szembeni árfolyama, ez a kamatemelésnél önmagában nagyobb pozitív hatást jelent. A bankok közötti éleződő verseny pedig inkább a jelenleg magas marzsokat csökkenti majd a hitelintézeteknél.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!