Meglepetést hozhatnak a gyorsjelentések

Vágólapra másolva!
Nem várnak eredménynövekedést az elemzők az utolsó negyedévben az öt legnagyobb cégtől, ami a nyomott tőzsdei árfolyamokban is megmutatkozik. Számos közepes részvényt viszont titkos esélyesként emlegetnek. Kérdés, a jelentések után nem fordul-e meg az értékelés.
Vágólapra másolva!

Az erős forint nyomta rá a bélyegét a vezető tőzsdei cégek negyedik negyedéves teljesítményére - írja a Napi Gazdaság. Az öt blue chip közül négy üzemi eredményét kedvezőtlenül befolyásolta az árfolyamok változása, kivétel az OTP, amelynek kedvezett az erős forint - mutatott rá Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője. A gyógyszergyártók exportbevételeit és árrését is csökkentette, emellett a devizás tételek negyedév végi átértékelése számviteli veszteséget okozott. A Mol ugyan nem exportőr, de exportalapú árképzést folytat, emellett a csökkenő olajárak és a szűkülő finomítói marzs is sújtotta. Így várhatóan az olajcég nyeresége radikálisan csökkent az utolsó negyedévben, nem véletlenül teljesít alul a tőzsdén. Az OTP-nél viszont az erős forint javította a devizaportfólió minőségét, így vélhetően kevésbé nőtt a céltartalékképzés. Emellett a swaphatás (a devizahitel-állományon elszámolt veszteség és a devizakitettség fedezésére kötött ügyletek nyereségének egyenlege) is pozitív volt.

Az árfolyamok mellett a külső tényezők is nagyrészt kedvezőtlenül érintették a tőzsdei cégeket. Az olajárcsökkenés, a finomítói árrések szűkülése a Molt, a FÁK-beli, illetve a hazai gyógyszerszabályozás változása a gyógyszergyártókat sújtotta. Ide sorolható a költségvetési megszorítások hatása, ami elvileg a Magyar Telekomot és az OTP-t érinti negatívan, de ez inkább 2007-re várható. Egységesen sújtotta viszont a tőzsdei cégeket a szeptember 1-jétől bevezetett 4 százalékos szolidaritási adó. Mindezek hatására a blue chipek profittömege év/év alapon visszaesést mutathat az utolsó negyedévre, működési és nettó szinten is. Ugyanakkor az árfolyamokból az tűnik ki, hogy ezzel mindenki tisztában van.

A kisebb cégek közül a gépipariak szempontjából negatív az árfolyamváltozás, az áramszolgáltatók számára viszont pozitív, nemcsak a devizahitelek átértékelődésén nyernek, hanem az árampiacon a szabadpiaci tevékenység nyeresége is emelkedik. A TVK rekordprofitot érhetett el, üzemi és nettó szinten is. Ehhez az igen jó iparági környezet mellett a kedvező euró/dollár árfolyam is hozzájárult, illetve a devizahitelek értékelése szempontjából is kedvezett az erős forint. Sarkadi várakozása szerint a 2007-es és 2008-as év is nagyon jól alakulhat a vegyipari cégnél.

Az OTP jelentéséből érdemes lesz figyelni a hazai piaci részesedés alakulására és a marzsok szűkülésének mértékére. Ha a csökkenés túl nagy lenne, az pesszimista hangulatot kelthetne, akkor is, ha a bank hozza a terveket. A Magyar Telekomnál a gyorsjelentés esetleg újabb vizsgálati költségekről számolhat be. Emellett egyeseknek az osztalék mértéke okozhat csalódást, ami az elemző szerint nem lesz magasabb a tavalyi (kompenzáció nélkül számított) 70 forintnál. A Molnál arra érdemes figyelni, hogy a szűkülő finomítói marzsok hogyan csapódtak le nála, illetve a nyereségcsökkenés mekkora hányada származik a nagy leállásból. A Richternél a FÁK-régióbeli, illetve orosz eladások alakulása lesz érdekes. Nem kizárt, hogy a nagyobbik gyógyszergyár kihoz egy profit warningot 2007-re, vagyis még ha esetleg nem is lesz benne szám, elképzelhető, hogy a magyar piaci változások beláthatatlan, bizonytalan hatására figyelmezteti a befektetőket. Az áramosoknál most derül ki, hogy a kompenzációs alap, amelyről eddig csak egy képlet volt ismeretes, melyik cégnek mennyi pluszt, illetve mínuszt okozhat.

Forrás: MTI
A gyógyszergyártóknál még lehet negatív meglepetés

Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője az Egisre hívja fel a figyelmet, amely ugyan közzétett egy az elmúlt negyedévre vonatkozó profit warningot és 2007-es FÁK-export-növekedési előrejelzését is csökkentette tíz százalékponttal, most viszont várhatóan az év egészére részletesebb prognózist közöl, beleértve hazai piaci várakozásait is. A kisebbik gyógyszergyár prognózisából elképzelhető, hogy a mostani konszenzusnál alacsonyabb számok jönnek majd ki - véli az elemző. A Richternél sem lesz jó a negyedév, az erős forint hatását csak részben ellensúlyozzák a fedezeti ügyletek. Az előző negyedévben alacsonyabb volt a k+f költés, de lehet, hogy ez a negyedik negyedévben megugrik, ami ugyancsak az üzemi fedezet csökkenése irányába hat. Az elemzők eltérően vélekednek arról, hogy kapott-e a cég a Foresttől pénzt a közös kutatási projektben, vagy csak 2007-ben fog. Emellett az orosz piaccal, a DLO-val és a fizetési csúszásokkal kapcsolatos megállapításokra érdemes figyelni. A Magyar Telekom árbevételében az akvizícióknak köszönhetően lesz növekedés, ám a nyereség esetleg stagnálhat. Fazakas szerint az osztalék emelésére is lehetőség lenne, ám a menedzsment inkább változatlan vagy enyhén növekvő kifizetést javasol majd, hogy a továbbiakban is megmaradjon a mozgástere az akvizíciók területén.

Az olajszektorban negatívak a várakozások, ám Amerikában a jelentő cégek eddig pozitív meglepetéseket okoztak. A Molnál is tetten érhető ez az óvatosság, joggal - mondta Miró József, az Erste részvénystratégája. Az Egis-warning után a Richternél is félelem tapasztalható a DLO-szállítások, fizetési gondok miatt. Összességében a piac nagyon óvatos, kivárás érezhető az eredmények közzététele előtt, mivel az öt vezető cégtől összességében nem számítanak profitbővülésre 2005 utolsó negyedévéhez képest.

A kisebbeknél viszont éppen ellentétes a várakozás, a TVK-nál a javuló működési környezet, a Rábánál és a Danubiusnál a nagy árfolyamnyereség, az Állami Nyomdánál pedig az esetleg nagyon jó teljesítmény valószínűleg mind-mind pozitív meglepetést fog okozni, illetve már ilyenek az árfolyamokban is tükröződő várakozások. Így összességében a hagyományos húzópapíroknál, a blue chipeknél nagyon óvatos a piac, vagyis ha akadna egy-két nagy cégnél pozitív meglepetés, annak nagyon kedvező piaci hatása lehetne. A titkos esélyeseknél, a mid-capeknél (közepes kapitalizációjúak) viszont éppen fordítva: a várakozások meglehetősen pozitívak, így ha nem sikerül ezeket beteljesíteni, akár jelentősebb negatív piaci reakció is elképzelhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!