Csúcstechnológiában erősítenének az oroszok

Vágólapra másolva!
"Nemcsak arra van szükségünk, hogy kőolajat, földgázt, vasércet és fát exportáljuk, hanem arra is, hogy ezeket az alapanyagokat Oroszországon belül dolgozzuk fel, és csúcstechnológiai termékeket vigyünk ki" - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Vágólapra másolva!

Az orosz vállalatoknak növelniük kellene a nagyobb hozzáadott értéket tartalmazó termékek gyártását, s az országnak egyszerű nyersanyagtermelőből fejlett és vonzó ipari és szolgáltató telephellyé kell válnia. Ezt Vlagyimir Putyin elnök jelentette ki az Orosz Nagyiparosok és Vállalkozók Szövetségének (ONVSZ) e hét elején Moszkvában tartott ülésén. A fennállása 15. évfordulóját ünneplő szervezet tagvállalatai adják Oroszország GDP-jének több mint 70 százalékát, és több mint 12 millió munkavállalót foglalkoztatnak - írja a Világgazdaság.

2000 és 2005 között Oroszország exportjában a nyersanyagok vagy az alig feldolgozott közbenső termékek részaránya 80-ról 85 százalékra növekedett - Putyin közölte, ez aggodalommal tölti el. "Nemcsak arra van szükségünk, hogy a kőolajat, földgázt, vasércet és fát nyereségesen exportáljuk, hanem arra is, hogy ezeket az alapanyagokat Oroszországon belül dolgozzuk fel, és csúcstechnológiai, magas hozzáadott értéket tartalmazó termékeket vigyünk ki" - fejtegette az elnök. Egyben arra szólította fel a vállalatokat, hogy vállaljanak aktívabb szerepet az ipar korszerűsítésében, az infrastrukturális projektek megvalósításában, az állami pénzintézetekben.

Az orosz elnök kiemelte, reméli, hogy a külpiacokon elért orosz vállalati sikerek kedvezően hatnak majd az orosz gazdaság fejlődésére. Egyelőre azonban a külföldön megvalósított orosz befektetések volumene jelentősen kisebb, mint az Oroszországban jelen lévő külföldi tőkéé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!