Burkolt kedvezmény külföldi cégeknek

Vágólapra másolva!
Burkolt állami támogatást ad Magyarország multinacionális cégeknek - ezzel vádolja az Európai Bizottság a kormányt. A gyanú a cégcsoporton belüli kamatfizetések adóztatása kapcsán merült fel.
Vágólapra másolva!

Hivatalos vizsgálati eljárást indított az Európai Bizottság a cégcsoporton belül kifizetett kamatok magyarországi adóztatásával kapcsolatban - írja a Népszabadság. A bizottság jelenleg tájékozódik, ám a vádak egyértelműek: vannak olyan cégek, amelyek kedvezőbb szabályok szerint adózhatnak. Ez burkolt állami támogatásnak minősül. A kedvezményes lehetőségből a 2003-ban kelt jogszabály ugyanis eleve kizárja a kis- és közepes vállalkozásokat, a pénzintézeteket, és a nem csoport keretében működő cégeket. Szó szerint ugyan nem szerepel a törvényszövegben, de annak logikájából következik, hogy igazából csak a nemzetközi cégeknek kedvez ezzel a kormány, vagyis azoknak a cégcsoportoknak, amelyek tagvállalatai részben külföldön vannak.

A magyar rendszer lehetővé teszi, hogy a cégcsoporton belül nyújtott hitelek nettó kamatának csak a fele után adózzanak. Ráadásul, ha a vállalkozás telephelye külföldön van, akkor adóköteles jövedelméből levonhatja a kifizetett kamat teljes összegét.

A több mint hároméves szabályozás eredeti célja volt, hogy az offshore cégek uniós csatlakozás miatt megszüntetett kedvezményes adókulcsa helyett, vonzó gazdálkodási feltételeket jelentsen.

Ezzel pedig - az unió érvelése szerint - egyenlőtlen versenyfeltételeket állíthat a kormány, mivel befolyásolhatja, hogy a cégcsoportok hová telepítsék tagvállalataikat. Ezt egy versenyjogi eljárás keretében vizsgálja majd az Európai Bizottság. Ez akár több évig is eltarthat, s a döntéstől függően eredményezheti a jogszabály módosítását, megszüntetését, de akár pénzügyi szankciót is.

Az APEH 2005-ös kimutatása szerint az ügyben közel ezer cég lehet érdekelt, amelyek együttesen, egy év alatt többmilliárd forinttal csökkentették befizetendő nyereségadójukat a vitatott kedvezmény által.

A Pénzügyminisztérium furcsállják, hogy az unió most tiltott állami támogatásként aposztrofálja a szabályt, holott ezt korábban éppen a káros adóverseny miatt vizsgálták - mondta Pichler Ferenc, a tárca szóvivője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!