Jó évet zárt az eurózóna

Vágólapra másolva!
Egyre jobb eredményeket produkál az eurózóna: tavaly 2000 óta nem tapasztalt ütemben, 2,7 százalékkal növekedett a GDP - állapítja meg az Európai Bizottság (EB) tegnapi jelentése. A foglalkoztatottsági mutató 15 éve nem volt ilyen jó, ez kétmillió munkahely létrejöttét jelentette, miközben stabil maradt az infláció.
Vágólapra másolva!

Az eredményt csak részben magyarázzák ciklikus okok, az utóbbi években követett pénzügyi-gazdasági stabilizáció ugyancsak meghozta gyümölcsét - mutatott rá Joaquín Almunia, az EB monetáris politikáért felelős tagja. Ugyancsak kedvező, hogy a tagállamok hozzáláttak a strukturális reformokhoz - olvasható a Napi Gazdaságban.

Az euróövezet tagjainak tavalyi átlagos deficitje egyébként 1,6 százalékot ért el, ami jóval kisebb az egy évvel korábbi 2,5 százaléknál, a munkanélküliségi ráta pedig 15 éve nem volt ilyen alacsony: 7,2 százalékra csökkent márciusban.

Almunia szerint az erős pénz egyáltalán nem okozott kárt az eurózóna gazdaságának. A biztos cáfolta a francia elnökválasztási kampányban mindkét jelölt részéről elhangzott vádat, miszerint az euró fékezi a francia exportot, rámutatva, hogy a francia export kétharmada az unión belül talál piacot, és az USA-val szembeni kétoldalú kereskedelem mérlege francia többletet mutat.

Az eredmények ellenére a tagállamok nem ülhetnek ölbe tett kézzel - figyelmeztetett Almunia. A várható növekedési potenciált 2010-ig két százalékra teszik, de a lakosság elöregedése a későbbiekben súlyosan fékezi majd a gazdaságot. A jelenlegi trend és politikák alapján a gazdasági növekedés üteme 2030 és 2050 között nem haladja majd meg az egy százalékot.

Az EB május 16-án véleményezi a ciprusi és máltai konvergenciaprogramot, akkor dől el, hogy a két ország teljesíti-e a monetáris unió tagságának feltételeit. Mindkét ország a következő évben akarja bevezetni a közös pénzt. A bizottság a jövő hétfőn teszi közzé tavaszi gazdasági előrejelzését, és ennek alapján várhatóan javasolja majd az Európai Tanácsnak, hogy szüntesse meg a túlzottdeficit-eljárást Németországgal és Görögországgal szemben, mivel mindkét országnak sikerült a háromszázalékos plafon alá vinnie a költségvetési hiányt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről