A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bogsch: A piac kiszolgáltatott az OEP-nek

Vágólapra másolva!
A Richter Gedeon első negyedéves negatív eredményeinek fő oka a belföldi makrogazdasági és iparági környezet gyengélkedése, ami a magyar gyógyszergyártók számára minden idők legkedvezőtlenebb állapotát mutatja - mondta Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója a negyedéves eredmények ismertetésekor. Idén már az sem rossz eredmény, ha a dollárban számolt bevételek nem csökkennek.
Vágólapra másolva!

A Richter külföldi piacai jó teljesítményt nyújtottak, főleg az egykori FÁK-álamok piacain tapasztaltak dinamikus növekedést kedvező környezetben; elsősorban ennek köszönhető, hogy a dollárban számolt árbevétel 3 százalékkal bővülhetett a negyed során. Ezen belül a legnagyobb, orosz piacon mintegy két éve működik a jóléti DLO-program, amely jelentős segítség volt a magyar gyógyszergyáraknak, mivel a korábbi kereskedelmi nagyságrendet tudta biztosítani az óriási piacon. A DLO-lista szűkítése miatt ugyan az ebből fakadó bevételek a legutóbbi üzleti negyedben nem növekedtek, de ebbe az is belejátszik, hogy a tavalyi első negyed roppant erős bázist jelent, valamint, hogy fennakadások voltak a kifizetésekben is. A magánpiac ígéretesen növekszik.

Ukrajnában és az egyéb FÁK-országokban szintén tisztes növekedést könyvelhetett el a Richter, amelyhez természetesen szükség van az értékesítési hálózat folyamatos bővítésére is; a volt FÁK-államokban napjainkban összesen 880 főt foglalkoztat a Richter. A DLO jövője bizonytalan, de a tavalyi szint tartása azért elérhetőnek tűnik.

Az európai piacon a Richter az immáron 27 tagú unió keleti felével hagyományosan erősebb forgalmat bonyolít: míg a régi "15-ök" az európai exportnak mindössze 31 százalékát teszik ki, addig Kelet-Közép-Európa 12 állama 69 százalékban részesedik azokból. A nyugati területeken igen erős generikus verseny, és csökkenő árak nehezítik a Richter dolgát. Az Amerikai Egyesült Államokban 7 százalékos növekedést értek el, amit a szteroidok és a generikus üzletág támasztott alá elsősorban, és a dollár/forint-árfolyam gyengített leginkább. Idén Európában növekedést, az USA-ban pedig szinten maradást várnak a cégnél.

Bogsch Erik bővebben, és meglehetősen borúsan szólt a magyarországi helyzetről. Elmondása szerint forgalom- és árcsökkenés, kiszámíthatatlanság, bizonytalanság jellemzi a belföldi állapotokat. "Függőben van egy csomó dolog, nincs normális hozzáállás, nincs meg az, ami elvárható lenne minden országban" - fogalmazott. Ezen kívül továbbra is erős a korrupció, ami elsősorban a tisztességes cégeknek okoz kárt, ám az illetékesek látszólag ez ellen sem tesznek semmit, a kérések ellenére - mondta a Richter első embere.

A megszorítások és a különféle változások hatására az árbevétel idén várhatóan 20 százalékkal, 7 milliárd forinttal lesz kisebb. A kedvezőtlen hatásokhoz kell sorolni a forint viszonylagos megerősödését az euróhoz és elsősorban a dollárhoz képest, mivel a Richter erősen export-orientált. Ezért például a magyar piacon a külföldi gyógyszereket importálók kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen számukra az árfolyamban beállt változás kedvező fejleménynek tekinthető. Összességében idén, várhatóan 10 milliárd forint nyereség esik ki, ami a Richternél azt jelenti, hogy ennyivel csökkentik a beruházásaikat is, és létszámstopot léptetnek életbe Magyarországon. Az idei az első alkalom, hogy csökken forintban az árbevétel, még az orosz válság idején sem volt ilyen - mondta Bogsch. A cég versenyképessége jelentősen romlott, a régiós vetélytársakhoz képest a Richter kilátásai rosszabbak lettek - mondta a vezérigazgató.

A negatív hatások további mérsékléséért a dollárban való kitettség csökkentése érdekében július elsejétől Oroszországban dollárról euróra állnak át. Ezen kívül felülvizsgálják a megtakarítási programokat, és a beruházási terveket. "Ha ez így megy tovább, a Richter Gedeon Magyarországon nem kezd új projektekbe. Miközben óriási a verseny, és más országokban támogatják a beruházásokat, jelenleg nem tudok érvet mondani arra, hogy miért fektetnek ma be Magyarországon" - fogalmazott Bogsch.

Bogsch Erik elmondta, az Országos Egészségpénztár teljesen önkényesen működik, saját szája íze szerint értelmezi a jogszabályokat, a piac példátlan módon, gyakorlatilag ki van szolgáltatva a hivatalnak. A gyógyszerkassza januári túllépését például ki akarták fizettetni a gyártókkal, annak ellenére, hogy ezt éves szinten kalkulálják. A gyárak végül, az egyébként az OEP illetékességébe tartozó adatszolgáltatás elmaradása miatt nem fizettek; az OEP pedig a mai napig nem tudta közölni velül a februári adatokat. További probléma a 12 százalékos adóval, hogy az APEH szerint is adó, míg a minisztérium szerint befizetési kötelezettség: ami például külföldi cégek esetében kérdésessé teszi az egész rendszert.

Az is előfordulhat, hogy a Richter, mint a legnagyobb magyarországi gyógyszergyártó, jelentős hozzáadott szellemi értéket képviselő projektjeit inkább Indiába viszi. Például a tavaly átadott 250 fős hazai kutatói központ 9 milliárd forintba került, a kedvezőtlen változások évente ennyit vesznek el a cégtől. A k+f-költéseket egyelőre nem tervezik mérsékelni. Bogsch Erik szerint intő jel az, ami a tetanusszal történt, és szélső esetben akár az egész magyar gyógyszergyártás erre a sorsra juthat. "Aki itt van, az szív - ez ilyen egyszerű" - foglalta össze Bogsch Erik summásan a magyar piacra vonatkozó véleményét.

Major András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!