A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Az inflációnál gyorsabban drágult az energia

Vágólapra másolva!
Bármit teszünk, az áram ára mindenképpen emelkedni fog, emiatt szociális támogatásra is szükség lehet. Az olcsó paksi áram ebben segítséget jelenthet - mondta a kormányzat képviselője egy konferencián.
Vágólapra másolva!

Az áram ára emelkedni fog, függetlenül a magyar jogszabályi változásoktól és a piac liberalizációjától, de hogy milyen mértékben, arról még korai beszélni - mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára a Central European Business Center Energia 2007 című budapesti konferenciáján.

Az európai tőzsdei árak a mostani szeptemberi időszakra 32 és 40 euró között mozognak megawattonként, a jövő év augusztusára pedig már 56 eurón jegyzik majd az áramot. Az áremelkedés a határokon nem áll meg, ezért szükség lehet szociális jellegű támogatásra, ami tíz-húsz milliárd forint kompenzációt jelentene - mondta a szakállamtitkár.

Felsmann Balázs hangsúlyozta, a GKM piacvezérlő módon szeretné kezelni ezt a helyzetet. Az egyik lehetőség például a paksi atomerőmű által termelt olcsó áram felhasználása a kompenzációra - említette.

Szöllősi László, a Magyar Energia Hivatal (MEH) főosztályvezetője jelezte, hogy jó lenne megállítani a megújuló és kapcsolt energia támogatásának árnövelő tendenciáját. Míg két éve a villamos energia árában mindössze 0,5 forint volt kilowattóránként a kötelező átvétel alá eső megújuló és kapcsolt energia ára, addig ma ez már eléri az 1-1,5 forintot.

A MEH képviselője emlékeztetett arra, hogy a közüzemi lakossági ár megszűnésével a piaci folyamatok befolyásolják az árat. A főosztályvezető utalt arra, hogy három éve kilowattóránként még átlagosan 20 forintot, ma már 30 forintot fizet a lakosság az áramért.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője az 1990 és 2006 közötti évekre vonatkozó vizsgálatuk alapján arról tájékoztatott, hogy ebben az időszakban az infláció kilencszeresére, a háztartási energia ára viszont 21-szerezésre nőtt.

Felére csökkent a támogatás

Az elmúlt évet tekintve - a földgáz ártámogatásának leépítése miatt - az áremelkedés 35-50 százalékos volt, de a 200 milliárd forintos támogatás a felére csökkent. Az elemző az MTI kérdésére elmondta, hogy jövőre a lakossági villamos energia árának infláció közeli vagy inkább az alatti emelkedésével számol. A kormányzatnak van eszköze arra, hogy a lakosságot kiszolgáló egyetemes szolgáltatókat rábírja: mérsékelt áremeléssel éljenek. Ilyen például az, hogy tartózkodik többletköltséget okozó szabályok meghozatalától - mondta.

Felsmann Balázs a konferencián elmondta, hogy a hosszú távú energiakoncepció várhatóan ebben a hónapban a kormány, október elején pedig a parlament elé kerülhet. A szakállamtitkár szerint a földgázbeszerzés diverzifikálásának legjobb módja az új kitermelési forrás és új szállítóvezeték - utalt a tervezett Nabucco projektre.

Az ellátásbiztonság kérdését taglalva Felsmann Balázs azt mondta: a GKM álláspontja szerint Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy az atomenergiát kiváltsa, vagy ha igen, annak nagy ára lenne. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nincs tervben a 2020-ig szóló koncepció alapján új atomerőművi blokk építése.

Pályáztatják a szélerőműveket

Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a világban egyre több ország épít atomerőművet, de szűk a tervek megvalósításához szükséges gyártókapacitás. Kiemelte, hogy Magyarországon magas az atomenergia elfogadottsága.

Emlékeztetett arra, hogy a Paksi Atomerőmű 8,71 forint/kilowattóra termelési költségébe már beépültek a hulladékkezelésnek és a leszerelésnek a költségei is - ez utóbbi 2,4 forintot tesz ki az árban. Az OAH főigazgatója - utalva a környezetvédelmi miniszter nyilatkozatára, mely szerint új atomerőművi blokkról szóló döntést népszavazásnak kell megelőznie - hangsúlyozta: azt viszont számos olyan megfontolásnak kell megelőznie, ami az atomenergia mellett szól.

Hatvani György, a Mavir igazgatóságának elnöke emlékeztetett arra, hogy a zöldenergia eddig évi 15 milliárd forint támogatást kapott, ami az áramárba is beépült. Most az új villamosenergia-törvény arra ad lehetőséget, hogy mérsékelje a zöldenergia támogatásának versenytorzító hatását. Példaként említette, hogy a szélerőműveket a jövőben pályáztatják, hogy a legolcsóbban épüljenek meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!