A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Államcsődöt hozhat az elöregedés

Vágólapra másolva!
A közfinanszírozási helyzet nagyon jelentős romlásával, az államadósság robbanásszerű növekedésével kell számolniuk a világ legfejlettebb gazdaságainak és Magyarországnak is a következő fél évszázadban a társadalom elöregedésével járó egyre nagyobb költségek miatt. Kivéve, ha költségvetési kiigazításokat valósítanak meg, vagy megreformálják az időskori ellátáshoz kapcsolódó kiadásokat - áll a Standard & Poor's éves elemzésében.
Vágólapra másolva!

A táradalom korosodásával járó állami költségterhek a következő évtized közepén kezdenének fokozatosan emelkedni, rontva a költségvetési számokat - írja a nemzetközi hitelminősítő a világ 32 legfejlettebb országára, a 25 EU-tagállamra, valamint az Egyesült Államokra, Ausztráliára, Kanadára, Japánra, Dél-Koreára, Új-Zélandra és Norvégiára kidolgozott részletes előrejelzésében.

A vizsgált országcsoport "egy tipikus országában" a központi deficit átlaga az ellátási politika változatlanságát feltételezve a 2020-as évek közepére meghaladná a GDP 4 százalékát, 2030-ra - a szükséges hitelfelvételek kamatköltségei miatt - megközelítené a 6 százalékot, 2050-re pedig átlépné a 12 százalékot.

Jóllehet az országcsoport nettó államadósság-terhének jellemző középértéke 2020-ig viszonylag stabilan, a GDP-érték 35 százaléka alatt maradna, onnantól azonban emelkedni kezdene, és a 2020-as évek végétől az emelkedési ütem már igen meredek lenne. A 2030-as évtized közepére az országcsoport tipikus GDP-arányos államadósság-rátája átlépné a "még mindig kezelhető" 80 százalékot, de 2050-re elérné "a mindent maga alá gyűrő" 156 százalékos szintet, áll a Standard & Poor's szerdai elemzésében.

A jelentés hangsúlyozza, hogy ez a forgatókönyv nem előrejelzés az S&P részéről, hanem "szimuláció", amely jelzi, hogy a társadalmak korosodásával járó kiadási folyamatok milyen fontosak a szuverén adósok hitelképességének alakulásában. A hitelminősítő szerint valójában "erősen valószínűtlen", hogy az egyes kormányok hagynák így elszabadulni az adósság- és deficitterheket. A Standard & Poor's szerint az azóta legnagyobb előrelépést elérő országok között van Magyarország, Németország, Olaszország, az Egyesült Államok, Luxemburg és Portugália, jóllehet mindegyikük esetében egyelőre költségvetési deficitcsökkentésről, semmint hosszú távú szerkezeti reformokról van szó.

A szerdán kiadott - a tavalyi óta végrehajtott átalakításokat figyelembe vevő - szimulációs elemzés szerint a most érvényes ellátási politikák teljes változatlansága esetén például Görögország GDP-arányos nettó államadóssága 2050-re 436 százalékra duzzadna, Japáné 397 százalékra, Csehországé pedig 388 százalékra. Magyarország ezen a szimulációs listán a 32 vizsgált ország közül a 7. helyen áll, 306 százalékos elméleti nettó államadósság-aránnyal 2050-ben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!