Kevesebb támogatást kapnak a cseh gazdák

Vágólapra másolva!
Mintegy 344 millió koronával alacsonyabb támogatást kap a cseh mezőgazdaság a jövő évben a kormánytól, mint az idén, közölte csütörtökön a cseh mezőgazdasági tárca a kormány döntésére hivatkozva. A jövő évi állami támogatások összege a mezőgazdaságban így 950 millió korona lesz, míg az idén a termelők 1,294 milliárd koronát kaptak.
Vágólapra másolva!

A kisebb támogatásokat a tárca azzal magyarázza, hogy az állami költségvetésből a jövő évre nem kapott annyi pénzt, amennyit kért. A cseh Agrárkamara tiltakozik a mezőgazdasági termelők támogatásának csökkentése ellen, és közölte: mivel a jövő évi állami költségvetést eddig csak az első olvasatban hagyták jóvá, még van lehetőség a módosításra. A kamara lobbizni fog a képviselőknél, hogy a jövő évi támogatásokat legalább az idei év szintjére emeljék a második olvasatban.

A jövő évi támogatási javaslat hivatalosan 950 millió koronáról szól. Ez a valós költségvetési helyzet következménye - mondta Petr Gandalovic mezőgazdasági miniszter.
A tervezet szerint ebből a pénzből 700 millió koronát a termelés támogatására, 250 milliót berendezések beszerzésének a támogatására kellene fordítani.

Hasonlóan kritikus álláspontot fogalmazott meg Miroslav Toman, az Élelmiszeripari kamara elnöke is. Elmondta: ha nem sikerül a tervezeten változtatni, akkor az élelmiszeripar jövőre csak 190 millió koronát kap, míg az idén a támogatás értéke 300 millió koronát tett ki. Úgy vélte: Csehországban az állam nem támogatja kellőképpen a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, amit nagy hibának tart.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!