A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Népszavazás gáncsolhatja az erőműépítést

Vágólapra másolva!
A Medgyesegyháza határába tervezett biomassza-erőmű felépítésének megakadályozása érdekében helyi népszavazásért kampányol egy helyi egyesület. Az Élhetőbb Medgyesegyházáért Egyesület azért indít aláírásgyűjtő akciót az erőmű ellen, mert szerintük a 40 milliárd forintos beruházás felborítja a nagyközség életét.
Vágólapra másolva!

A település határába Hujber Ottó vállalkozó tervez ötven megawatt teljesítményű, szalmatüzeléses erőművet építeni. A mintegy nyolcvan tagot számláló civil szervezet elnöke, Halász Mihály abban bízik, hogy összegyűjtik a szavazópolgárok 20 százalékának aláírását, amely az ügydöntő népszavazás kiírásához szükséges, és egy sikeres népszavazással arra kötelezik a helyi képviselő-testületet, hogy álljon el a korábban már Hujber Ottóval megkötött adásvételi szerződéstől és vonja vissza az erőmű létesítéséről szóló támogató határozatát.

A civil szervezet vezetője szerint a 40 milliárd forintra tervezett beruházás felborítja Medgyesegyháza életét, hiszen naponta legalább 196 kamionnak kell megfordulnia a községben ahhoz, hogy alapanyaggal ellássák az erőművet, és ez tönkreteszi a község közlekedését. Az elnök attól is tart, hogy a tervezett helyszínen olyan az uralkodó szélirány, hogy a kéményből származó füst mind a faluban fog lerakódni. Halász Mihály ráadásul úgy véli, hogy az erőmű léte, függetlenül annak károsanyag-kibocsátásától, tönkreteszi a helyi dinnyetermelők piaci pozícióit. Az erős konkurenciaharcban elég a német felvásárlónak, hogy egy erőmű mellől származik a dinnye, máris kár érheti a medgyesi termelőket - mutatott rá. Az elnök szerint tartani kell attól is, hogy a füst miatt a méhek kevésbé aktívan fogják beporozni a virágokat, így visszaeshet a dinnyetermesztés hozama is.

Az önkormányzat úgynevezett opciós adásvételi szerződést kötött Hujber Ottóval. Ennek értelmében a nagyközségben csak akkor építhető erőmű, ha a beruházó megszerzi az összes hatóság, így a környezetvédelem engedélyét is. A testület döntése értelmében két év áll a vállalkozás rendelkezésére, hogy minden kétséget kizárólag bemutassa a szükséges engedélyeket. A település polgármestere, Nagy Béla elmondta: a több mint egy éve zajló előkészítés során minden szempontból eleget tettek a lakosság tájékoztatásának, hiszen az ügyben született önkormányzati döntések mindegyike élő adásban szerepelt a helyi televízióban, sőt a szalmatüzelésű erőmű előzetes környezetvédelmi vizsgálatának dokumentációját is kifüggesztették 21 napra az önkormányzat hirdetőtábláján. A népszavazást egyébként a polgármester is támogatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!