A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Érdi vízmű: vissza a kollektív tulajdonba

Vágólapra másolva!
Visszacsinálná az érdi vízmű privatizációját a helyi önkormányzat, mivel meglátásuk szerint az új szakmai befektető megjelenése az önkormányzat és a lakosság számára is káros. A kisebbségi francia tulajdonú szakmai befektető ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy egy gyakorlatilag szocialista elveken működő vállalkozást fejlesztettek fel, és tették nyereségessé az elmúlt években. A volt polgármester szerint, ha annyira rossz lenne a szerződés, lenne pénz arra, hogy visszavegye az önkormányzat a részesedését.
Vágólapra másolva!

Visszavenné a szakmai befektetőtől az érdi vízműben 2005-ben eladott 26 százalékos részesedését a város azóta megújult vezetése - mondta az [origo]-nak Segesdi János, Érd alpolgármestere. (Korábban szociálliberális vezetésű volt a városháza, amit a legutóbbi választásokon váltott fel a Fidesz-KDNP.)

A mostani vezetés szerint nagyon rossz üzlet született számukra 2005-ben, hiszen a korábbi polgármester vezetése alatt úgy adták el a 26 százalékos tulajdoni hányadot, hogy a francia Veolia a legfontosabb döntésekben megkerülhetetlen lett. Az alpolgármester szerint a 26 százalékért kapott 1,5 milliárd forint is nagyon kevés. Ráadásul a bevétel jelentős részét beruházásokra kellett fordítania az önkormányzatnak, ezzel az új tulajdonosok vagyongyarapodását is finanszírozva.

Forrás: [origo]

A régi ügyfélszolgálat helysége

Vita van a víz áráról is

Az alpolgármester a szakmai befektető által megalkotott árképzési mechanizmust is rossznak tartja. A fix díjak bevezetésével ugyanis, meglátása szerint rosszul jártak azok a kisfogyasztók, akik a kevés víz használatával akartak spórolni. Az alpolgármester szerint egyébként az ügyben az is kifogásolható - bár nem törvénytelen -, hogy a Veolia a szakmai feladatokat pályázat nélkül a fővárosi társaságnak adja oda.

Jelenleg az önkormányzat nincs abban a helyzetben, hogy visszavásárolja eladott részesedését, hiszen több milliárd forint hiánnyal küszködnek, amit még az előző városvezetéstől örököltek - mondja Segesdi.

Az előző polgármester szerint szükség volt befektetőre

A politikai jobboldalon megfigyelhető, gyakran primitív tőkeellenesség nyilvánul meg a mostani érdi városvezetés kommunikációjában, melyet az Érd és Térsége Víziközmű Kft. privatizációjával kapcsolatban egy éve folytatnak - nyilatkozta az [origo]-nak Döcsakovszky Béla, Érd előző polgármestere.

Valójában igen jó üzletet kötöttünk, mely által biztos - minden évben megképződő - forrást teremtettünk az elavulóban lévő és egyre szűkebb műszaki rendszer bővítésére, tervszerű felújítására. Korábban a kft. 16 település tulajdonában volt, s a szűkös források és beruházási lehetőségek sok konfliktust okoztak, amiben mi, érdiek szinte mindig rosszul jártunk - tette hozzá a volt polgármester. A jelenlegi szerződés viszont elegendő pénzt biztosít a rendszer színvonalas működtetésére és felújítására.

Egyébiránt az alpolgármester nyilatkozata számost tévedést tartalmaz, így például azt, hogy a befektető partnernek ármegállapító szerepe lenne, hiszen azt a törvény továbbra is a helyi önkormányzatoknak tartja fenn. Az más kérdés, hogy a továbbiakban - mert szerződésük van - már nem lehet a vízdíjat politikai játszadozás és populista demagógia tárgyává tenni.

Döcsakovszky szerint, ha az érdi városvezetés igazán vissza akarná vásárolni a tulajdonrészét, bátran megtehetné, hiszen a város pénzügyi helyzete jó. Az egy év óta tartó hiány-hazudozással ellentétben, mind a város 2006-os költségvetési zárszámadó rendelete, mind az Állami Számvevőszék vizsgálata csaknem másfél milliárd forint többletet mutatott az elmúlt évre. Pénz tehát volna, és ha ennek ellenére a befektető partnereinket elbizonytalanító "szövegelést" nem követik tettek, az talán azt jelenti, hogy nem is olyan rossz az a szerződés. - teszi hozzá.

A volt polgármester szerint tévedés az is, hogy a műszaki rendszerre a vízdíjakból fordított beruházások a befektetőt gyarapítanák, hiszen a műszaki rendszer egésze továbbra is az önkormányzat kizárólagos tulajdona. Ezért különösen nagy hiba az új önkormányzat egyik első döntése, mellyel kikényszeríthette a vételárból a hálózatra fordítandó rész csökkentését, s az összeg jelentős részét másra költötte el.

A névérték többszörösét fizette a befektető

Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) vezérigazgatója szerint viszont a szakmai befektető megjelenésével lehetett a komoly veszteségeket felhalmozó cégből egy év alatt nyereséges vállalkozást csinálni úgy, hogy még a szükséges fejlesztéseket is elvégezték. Ennek eredménye például, hogy a mostani száraz nyáron gyakorlatilag nem volt vízhiány a térségben, pedig a locsolási tilalom idején sem csökkent a vízfogyasztás - teszi hozzá a vezérigazgató. (Az FCSM szakmai befektetője is a francia Veolia, ráadásul a 26 százalékból 5 százalékot a fővárosi társaság vásárolt meg.)

Segesdi szerint az ÉTV, mintegy 250 millió forintos hiányát, a korábbi vezetés döntése okozta, amellyel köbméterenként 150 forintra csökkentették a víz árát. Ezt a hiányt, a vállalkozás két év alatt képes volt ledolgozni, éppen a képződött nyereségéből. Az értékesítésre pedig ez után történt meg.

Forrás: [origo]

Az új ügyfélszolgálati iroda

A kifizetett vételárról Palkó azt mondta: a névérték 17-szeresét fizették a 26 százalékos részesedésért, ami az akkor még veszteséget mutató cégnél egyáltalán nem nevezhető alacsony összegnek. Ennél kisebb részesedést egyébként szakmai befektetőnek nem éri meg vásárolni, hiszen ez a tulajdoni hányad biztosítja számára, hogy az alapszabályt ne lehessen módosítani nélkülük.

A vételár 30 százalékát valóban fejlesztésekre kellett az önkormányzatnak fordítani - mondta Palkó, ugyanakkor az eredeti megállapodásban ennek az összegnek a többszöröse volt, csak ezt az érdi önkormányzat utólag sokszor módosítatta, hogy a többi pénzt szabadon felhasználhassák. A beruházásokra viszont nagy szükség volt, hiszen a korábbi években nemcsak a korszerűsítések, hanem a felújítások is elmaradtak. - mondta a vezérigazgató.

A szennyvizet például biológiailag nem is tisztították, ráadásul a telep elérte kapacitásának a határát is. A szennyvíztisztítás fejlesztésére a cég egy 700 millió forintos ajánlatot kapott, amit az FCSM végül 100 millió forint alatti összegből oldott meg úgy, hogy a kapacitást is felemelték 5000-ről 8000 köbméterre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!