A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A kkv-nak jöhet be az új uniós cégadó számítás

Vágólapra másolva!
Az önként választható egységes adóalap-számítás azon cégek számára lenne előnyős, amelyek kilépnek a nemzeti piacról az európai uniós piacra. A tagállamonként különböző jelenlegi rendszer ugyanis többletköltséget és adminisztrációs terhet jelent, különösen a kis- és közepes, vállalkozásoknak.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi huszonhét nemzeti adóalap számítási mód mellett huszonnyolcadikként megjelenő rendszer egyszerű, áttekinthető, lehetőleg kivételektől mentes lenne, s széles bázist venne figyelembe - mondta Kovács László adóügyi uniós biztos a Szegedi Tudományegyetemen. A társasági nyereségadó alapjának egységesítésére vonatkozó javaslat a jövő év második felére kerülhet az Európai Bizottság elé.

Kovács László hangsúlyozta, a javaslat nem csorbítaná a tagállamok adószuverenitását, hiszen a kulcsok egységesítéséről szó sincs, a konszolidált, a különböző tagállamokban keletkező veszteségeket és nyereségeket szembeállító adóalapot országonként a helyi kulccsal adóztatnák meg. A terveket támogatják az üzleti élet szereplői, az Európai Parlament és a Gazdasági és Szociális Tanács túlnyomó többsége, valamint 18-20 tagállam, féltucatnyi ország azonban ellenzi.

Hat tagállam ellenzi

Az egyelőre nyitott kérdés, hogy egy vállalatcsoport esetében milyen mechanizmussal lehet a képződött nyereséget elosztani a tagországok között, ahol a cég tevékenykedik - fogalmazott az uniós biztos.

Az új számítási móddal szembeni érvek között szerepel az adószuverenitás és az adóverseny esetleges csorbulása, valamint a jelenleg egykulcsos rendszert alkalmazó országoknak az a félelme, hogy a jelenlegi, általuk alkalmazott nagyon széles adóalap szűkülne - közölte Kovács László, aki szerint a javaslat kiküszöbölné ezeket a veszélyeket.

Az adókérdésekben a tagállamok egyhangú döntésére van szükség, a biztos szerint fél tucatra tehető majd a vétót emelő országok száma. A rendszer azonban megerősített együttműködés formájában mégis bevezethető lesz a támogató országokban, hiszen az erre vonatkozó kritériumok teljesülhetnek: a területen nincs jelenleg érvényes szabályozás, a tagállamok legalább egyharmada alkalmazza, és nyitott a lehetőség a csatlakozásra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!