A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mol-felvásárlási érv az OMV eredménye

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV olajcég váratlanul jó eredménye és az akvizíciós érdekeltségek erős teljesítménye meggyőzheti a befektetőket a Mol-átvétel hasznosságáról, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteki elemzésében.
Vágólapra másolva!

Az OMV előző napi bejelentése szerint a cég kisebbségi részesedések nélkül számolt harmadik negyedévi nettó bevétele éves összevetésben 40 százalékkal 517 millió euróra nőtt, a kamat- és adófizetés előtti alapszintű pénzforgalmi többlet (EBIT) 23 százalékos emelkedéssel 619 millió euró volt.

A Lehman Brothers befektetési csoport pénteki londoni elemzése szerint "ez jó számsor volt", amely 18 százalékkal haladta meg a bank várakozását és az azzal azonos londoni konszenzust. A cég szerint a román Petrom-érdekeltség eredménye is meghaladta a várakozást.

A Lehman londoni elemzői szerint az OMV szilárd alapszintű üzleti teljesítménye, és a vásárolt érdekeltségekben mutatkozó javulási folyamat "elkezdheti meggyőzni" a befektetőket arról, hogy a magyar Mol olajcégre tervezett, részvényenkénti 32 ezer forintos átvételi ajánlat nem csupán "kényszer szülte tranzakció", hanem ténylegesen arról van szó, hogy az OMV az ügyletben értékteremtésre lát lehetőséget mind a saját, mind a Mol részvényesei számára.

A Lehman Brothers egy néhány héttel ezelőtti londoni elemzésében ugyanakkor az állt, hogy az OMV-Mol vállalategyüttes kialakítása "jó eséllyel hosszasan elhúzódó folyamat lesz, és a siker távolról sem garantált". Az akkori Lehman-kommentár szerint az OMV előtt álló nehézség az, hogy az ellenőrző szavazati jog megszerzését akadályozó korlát eltávolításához a Mol vezetésének együttműködése is kell.

Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója a cég eredményközléséhez fűzött kommentárjában, a Mol-ügyről azt mondta: az OMV az átvételi szándék kinyilvánításával "kiterítette kártyáit az asztalra", és azt szeretné elérni, hogy a Mol részvényesei maguk dönthessenek. Ruttenstorfer hozzátette: a Mol részvényeseivel folytatott "számos megbeszélés" során az OMV tervei "túlnyomórészt jóváhagyásra leltek".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!