A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kiújulóban az orosz-ukrán gázvita

Vágólapra másolva!
Oroszország új követelésekkel állt elő az Ukrajnával folytatott gáztárgyalásokon. Ukrajna viszont kilátásba helyezte az orosz földgáz európai tranzitálásáért kivetett díj emelését, ha Oroszország drágítaná az Ukrajnának szállított földgáz át. Az orosz-ukrán gázvita tavaly januárban az európai szállítások átmeneti szüneteltetéséhez, illetve csökkentéséhez vezetett.
Vágólapra másolva!

Új követelésekkel állt elő Oroszország az Ukrajnával folytatott gáztárgyalásokon azt követően, hogy Türkmenisztán felemelte az Oroszországnak szállított gáz árát - közölte szerdán az ukrán energiaügyi miniszter, részletek közlése nélkül.

Ukrajna a tárgyalásokon kilátásba helyezte az orosz földgáz európai tranzitálásáért kivetett díj emelését, amennyiben Oroszország drágítaná az Ukrajnának szállított földgáz árát. Az ukrán gazdasági miniszter kijelentése arra utal, hogy esetleg kiújulhat a két ország földgázvitája.

A földgáz árának megváltoztatását kétségtelenül össze kell kapcsolnunk az Ukrajnán át vezető tranzit díjának kérdésével - közölte Anatolij Kinah gazdasági miniszter.

A Gazprom orosz földgázipari monopólium kedden jelentette be, hogy jövőre 30-50 százalékkal többet fizet a türkmén import földgázért, ami várhatóan kemény orosz-ukrán árvitákat von majd maga után, mivel Ukrajna a türkmén földgáz egyik legnagyobb fogyasztója.

A Gazprom beleegyezett, hogy a jövő év első felében 30 százalékkal magasabb áron importálja a türkmén földgázt, a második felében pedig a jelenleginél 50 százalékkal többért.

A cég vezetője, Alekszej Miller arról írt alá megállapodást türkmén illetékesekkel, hogy jövőre az első félévben 1000 köbméterenként 130 dollárt, a jövő év második felében 150 dollárt fizet az orosz cég az idei, ezer köbméterenkénti 100 dollár helyett.

A Gazprom október elején jelentette be, hogy megállapodott Ukrajnával a korábbi gázszállítások nyomán keletkezett 1,3 milliárd dolláros ukrán gázadósság rendezéséről. Korábban kilátásba helyezte, hogy ha nem születik megállapodás, akkor csökkenti az Ukrajnának szállított gázmennyiséget.

Ukrajna évente mintegy 74-75 milliárd köbméter gázt használ fel, a több mint 20 milliárd köbméteres saját kitermelésén felül a többit teljes egészében Oroszországtól, illetve a Gazprom rendszerén át Közép-Ázsiából vásárolja.

Az Ukrajnán át haladó vezetékeknek kulcsszerepük van az orosz gáz európai exportjában. Tavaly januárban az akkori orosz-ukrán gázárvita az európai szállítások átmeneti szüneteltetéséhez, illetve csökkentéséhez vezetett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!