A gázárral fenyegetik az oroszok Ukrajnát

Vágólapra másolva!
A hét végi ukrajnai parlamenti választások kimenetelétől tette függővé Oroszország a nyugati szomszédjának szállított gáz árának alakulását; egy esetleges ellenzéki győzelem esetén hírek szerint 230 dollárra is felszökhet az energiahordozó ezer köbméterének ellenértéke.
Vágólapra másolva!

Minden attól függ, ki alakít kormányt, és hogy az új kabinet miképpen tárgyal (Moszkvával)" - mondta a gázár alakulásáról Viktor Csernomirgyin kijevi orosz nagykövet a Kommerszant című ukrán lapnak.

Az egykori orosz miniszterelnök nyilatkozatát, amely az újság pénteki számában jelent meg, elítélte, és "Ukrajna belügyeibe való beavatkozásnak" nevezte Julija Timosenko vezető ukrán ellenzéki politikus, a Julija Timosenko Tömbje (BJuT) párttömörülés vezetője.

Az ukrán Kommerszant a Gazprom orosz gázkonszern berkeiből származó értesülésekre hivatkozva azt írta, az Ukrajnának szállított orosz gáz ezer köbmétere 145-175 dollár között fog alakulni, ha a vasárnapi választások után Viktor Janukovics kormányfő - Moszkva favoritja - marad hatalmon. Viszont az ár akár 230 dollárra is felkúszhat, ha a 2004-es narancsszínű forradalom pártjai, vagyis a BJuT és a Viktor Juscsenko ukrán elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) alakítanak koalíciós kormányt.

Oroszország a Nyugat-barát Juscsenkót hatalomra segítő, narancsszínű forradalomként emlegetett kijevi események után kevesebb mint egy évvel bejelentette, hogy 2006 januárjától világpiaci áron - vagyis az addigi kedvezményes ár mintegy négy és félszereséért - szállít gázt Ukrajnának. Miután Kijev nem volt hajlandó megfizetni a magasabb árat, a Gazprom 2006 első napjaiban leállította az Ukrajnának szánt szállításokat. A kiesések Európát is sújtották, átmenetileg megcsappant a Magyarországra érkező földgáz mennyisége is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!