Metrót építene a magyar Tesco

Vágólapra másolva!
Észak-afrikai projektekkel került előtérbe ismét a magyar tulajdonú Tesco Nemzetközi Együttműködési Kft. A rendszerváltás előtt nemzetközi nagyágyúnak számító cég a magyar szellemi export fellendülését reméli az Algériában és Líbiában előkészítés előtt álló nagy projektektől - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Algériában nagyszabású informatikai fejlesztésben vesz részt az Artifex nevű - ugyancsak magyar - vállalkozással, illetve Líbiában a tripoli metró és a Tripoli-Sfax vasútvonal mérnöki munkáiban tervez szerepet vállalni - ez utóbbiban partnere (hagyományosan) az Uvaterv lesz.
A két észak-afrikai országban több tíz milliárd euró forrás áll rendelkezésre az infrastrukturális fejlesztésekre, amelyekbe a magyar cégek is bekapcsolódhatnak - válaszolta a lap kérdésére Pados László, a Tesco vezérigazgatója. Szerinte az észak-afrikai térségben a több évtizedes jelenlét jó alapot teremt a magyar cégek üzleti kapcsolatainak felújításához.

Példaként éppen a tripoli metró 15 milliárd eurós beruházását említette - mert az egykor egy magyar tervező cég által készített tervek átdolgozásával jó esély nyílik arra is, hogy a metróépítkezés művezetését is magyar szakemberek végezzék.

A két észak-afrikai országban a rendszerváltásig jelentős közlekedési, vízügyi és oktatási projektek megvalósításában vettek részt magyar cégek, és a kapcsolat az elmúlt években sem szakadt meg. A klasszikus tervezési feladatok helyett azonban ma már magasabb tudásalapú szellemi termékek exportjára van szükség. Az erőteljes fellépést - amint azt Pados kifejtette - az időközben összezsugorodott magyar cégek tőkeereje is gátolja. A kellő anyagi háttér nemcsak a projektek előkészítéshez szükséges, de az állandó helyi képviselet is jelentős tőkét igényel.

Az exportmunkákkal párhuzamosan külföldi cégeket tervez bevonni magyarországi fejlesztésekbe a Tesco. Az elmúlt időben egyebek mellett a Tyco mérnöki részlegével nyertek el megbízást, és az amerikai Esco reptérfejlesztési munkáiban, illetve a British Aerospace fejlesztési terveiben is tanácsadóként vesz részt.

A tavaly 45 éves Tesco Nemzetközi Együttműködési és Tanácsadó Kft. 2003-ig állami tulajdonban volt. Ezt követően a Forrás Rt. portfóliójába került, ahonnan négy magánszemély vásárolta ki. A jelenlegi vezérigazgató mellett tulajdonrésszel rendelkezik Bartha Ferenc egykori jegybankelnök és - cégén keresztül - a Nagy Elek érdekeltségébe tartozó Guldenco Kft. Ez utóbbi társaság értesülésünk szerint hamarosan kilép a tulajdonosi körből - írja a Napi Gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről