Rosszul állnak az amerikai tőzsdék

Vágólapra másolva!
Veszteségen álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán, a kereskedés leállítása előtt három órával. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 28,76 pont csökkenéssel 2312,29 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 12 400,39 ponton állt 132,21 pont hanyatlással.
Vágólapra másolva!

A kereskedők elmondták, a tőzsdemutatók gyengülésében szerepet játszott a kőolaj erőteljes drágulása, ami felerősítette azokat a félelmeket, hogy ez visszafogja a lakossági kiadásokat, miközben a pénzügyi papírok hanyatlását egy vezető elemzőnek az a véleménye váltotta ki, hogy tovább csökkenhet a bankok nyeresége.

Az Oppenheimer & Co elemzője rontott a Citigroup, a Bank of America, a JPMorgan és a Wachovia első negyedévi nyereségkilátásán. Emiatt az érintett bankok mindegyikének csökkent az árfolyama.

Eközben a Deutsche Bank, a legnagyobb német bankcsoport megítélése szerint a hitelszűke mind vállalati, mind befektetési banki tevékenységére kedvezőtlenül hat, és minden bizonnyal elmarad idei éves profitcéljától.

Rontott a befektetői hangulaton, hogy a jelek szerint kútba esett a Clear Channel Communications Inc. 20 milliárd dolláros kivásárlási terve. A Clear Channel tavaly egyezett bele, hogy a Thomas H. Lee Partners és a Bain Capital Partners részvényenként 39,2 dollárt fizet a cégért, ám úgy tűnik, ez az üzlet lesz a következő a hitelválság miatt meghiúsult kivásárlások sorában. A Clear Channel árfolyama a hír megjelenése után jelentősen csökkent.

Kedden közölt adat szerint februárban a várt 0,8 százalék helyett 1,7 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban a tartós feldolgozóipari termékek rendelésállománya. A nem védelmi jellegű cikkek megrendelései - kivéve a repülőgépeket - 2,6 százalékkal csökkentek februárban, míg a gépipari megrendelések 13,3 százalékkal zuhantak. Utóbbi a legmeredekebb csökkenés 1992, az adat jegyzésének kezdete óta.

Ugyancsak kedden ismertették, hogy az Egyesült Államokban februárban az elemzői várakozásoknál jobban alakult, csak 1,8 százalékkal csökkent az új lakóingatlanok értékesítése, éves szintű 590 ezerre. Az elemzők 2,8 százalékos csökkenést vártak az eladásokban.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta májusi jegyzése 3,65 dollár emelkedéssel 104,87 dolláron állt a tőzsdezárás előtt három órával.

Közép-európai idő szerint röviddel 18 óra előtt New Yorkban az euró 1,5758 dollárra erősödött a keddi 1,5646 dollárról. A dollár 99,33 jenre gyengült az előző napi 99,97 jenről. Az euró 256,82 forintot ért az egy nappal korábbi 256,28 forint után (+ 0,21 százalék). A dollár 162,88 forinton volt a keddi 163,73 forintot követően (- 0,52 százalék).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!