A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az MNB 3 százalékos inflációt akar

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank továbbra is készen áll arra, hogy olyan monetáris kondíciókat határozzon meg, amelyek a 2009-es végi, 3 százalék körüli inflációs cél elérését szolgálják - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke hírügynökségi újságíróknak pénteken Budapesten egy nemzetközi konferenciát követően.
Vágólapra másolva!

Hangsúlyozta: a monetáris tanács legközelebbi, május 26-i kamatmeghatározó ülésén a testület döntését alapvetően a világban tapasztalható élelmiszer- és olajársokk, valamint a magyar gazdaság tavaszi makrogazdasági folyamatai befolyásolják.

"A makrogazdasági adatok közül különösen zajosak a munkaerő-piaci adatok" - mondta. Annyi bizonyos, hogy továbbra is inflációs kockázatokat hordoz az olaj- és az élelmiszerársokk, ezek másodlagos hatásait figyelemmel kíséri a monetáris tanács.

"A monetáris tanács a magyar gazdaság teljes képét vizsgálja, de tartja magát ahhoz a stratégiához, hogy inflációs célkövető rendszert érvényesít, mert a tanács úgy gondolja, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel így tudja legjobban elérni a gazdasági stabilitást" - mondta az alelnök.

Király Júlia kiemelte: "most konszenzus van a Magyar Nemzeti Bank értékelése és a befektetők, elemzők helyzetértékelése között". Lényegesnek mondta azt, hogy a május 26-i, legközelebbi kamatdöntő ülésén a monetáris tanács egyúttal megtárgyalja a következő inflációs jelentést, amely nem egy korábbi frissítése, hanem teljes körű átfogó jelentés, amely áttekinti a magyar gazdaság szinte minden fontos területét.

"Küszködünk az adatok zajosságával, a zajoson azt értem, hogy a rendelkezésre álló statisztikai adatokból nem könnyű kiszűrni a tényleges tendenciákat" - húzta alá az alelnök. Király Júlia rámutatott: meghatározóan a munkaerőpiacra vonatkozó adatok azok, amelyeket nagy óvatossággal kell kezelni.

Egy, az állampapír-piacra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: az elmúlt egy hónapban ezen a piacon meghatározó volt a nemzetközi pénzpiacokon kialakult helyzet, ahol - úgy tűnik - a folyamatok éppen nyugvópontra jutottak.

Király Júlia szerint - bár a másodrendű jelzálogpiaci válság okozta turbulenciának nincs vége - most úgy látszik, egy nyugalmi periódus bontakozik ki a nemzetközi piacokon, és részben ennek hatására a magyar pénzügyi piacok is megnyugodtak. "Ez jobb környezetet teremt a monetáris kondíciók meghatározására is" - emelte ki a jegybank alelnöke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!