A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Nyakunkon az szja-bevallás

Vágólapra másolva!
Május 20-án éjfélig kötelesek az önadózó magánszemélyek a tavalyi évről szóló személyi jövedelemadó bevallásukat benyújtani, és ugyaneddig az időpontig kell az esetlegesen adódó adót is megfizetni. Cikkünk a bevallás elkészítéséhez nyújt segítséget.  
Vágólapra másolva!

A 2007-es évről szóló elszámolás a korábban megszokott rend szerint nyújtható be az idén is. Felhasználható az APEH által kiküldött egységcsomagban található 0753-as számú nyomtatvány, ami egyébként beszerezhető az ügyfélszolgálatokon is. Január végéig több mint 900 ezer adózóhoz juttattak el ilyen küldeményt.

Egyre népszerűbb ugyanakkor az adóhatóság honlapjáról letöltött, az internetes nyomtatványkitöltő program segítségével elkészített papíralapú bevallás. Azok pedig, akik rendelkeznek ügyfélkapus eléréssel, elektronikusan is továbbíthatják az szja bevallásukat. A foglalkoztatóként havi adó- és járulékbevallásra kötelezetteknek viszont kizárólag elektronikus bevallást küldhetnek be - hívja fel a figyelmet az APEH.

Akinek visszaigényelhető adója van, jobb, ha minél előbb teljesíti a bevallási kötelezettséget, mivel annál hamarabb kaphatja vissza a pénzét. Az adóhivatal ugyanis a benyújtástól (hibás bevallás benyújtása esetén annak kijavításától) számított 30 napon belül köteles a visszajáró összeget kiutalni.

Később is a 0753-as nyomtatványt kell használni

Újdonság az idei évben, hogy, ha az szja bevallást az előírt határidőre nem sikerül beadni, akkor a pótlólagos benyújtáshoz egészen 2013.december 31-ig változatlanul a 0753-as nyomtatványt kell használni. Helyesbítés vagy önellenőrizés esetén több bevalláshoz hasonlóan ilyenkor is a teljeskörűen kitöltött 0753-as bevallást kell beadni kiegészítve a 19-es lappal. Ha az önellenőrzés eredményeként visszaigényelhető összeg is keletkezik, azt a 0753-C lapon kell feltüntetni. (Önellenőrzésnek akkor van helye, ha a bevallással érintett időszakra az adókötelezettség, vagy önellenőrzési pótlék változik, helyesbítésről viszont akkor beszélünk, ha az adóalapot, magát az adókötelezettséget nem érinti a bevallási adatok változása.)

Elektronikus úton, hibásan benyújtott bevallás esetén ellenben úgynevezett javító bevallást kell tenni - hangzott el az APEH napokban tartott sajtótájékoztatóján. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a típusú bevallást kell ismételten benyújtani elektronikus formában, de a javított adatokkal és az alapbevallás vonalkódjának a kitöltésével.

Jellemző hibák a kitöltés során

Ha valaki könyvelői segítség nélkül egymaga áll neki a bevallás kitöltésének, jó, ha tájékozódik a legjellemzőbb hibák felől. Az idén használatos 0753-as bevallás szerkezete megváltozott, így az egyik legfontosabb újdonság, hogy a kiutalás esetén a postai címet vagy számlaszámot a C oldal alján kell kitölteni, ezen kívül ugyanakkor az első lapon a kiutalási kérelmet is be kell ikszelni. Az önellenőrzés, helyesbítés tényét az első lapon szintén jelölni kell. Javítás esetén viszont az eredeti (hibás) bevallás bárkódját kell feltüntetni, de ikszelni nem szabad.

Igen gyakori hiba, hogy a bevallást az adózók elfelejtik aláírni. Az aláírás nélkül benyújtott nyomtatványokat pedig az adóhatóság mindaddig nem tekintheti érvényesnek, míg azt az adózó utólag nem pótolja. Gyakori és évek óta visszatérő hiba, hogy az adóösszeg kiszámításakor a kifizető által levont adóelőleget az adózó által befizetett adóelőleg sorába állítják be, vagy elfelejtik beírni, így pedig tévesen befizetendő adó "keletkezik"- mutat rá az APEH. Sokszor előfordul az is, hogy a visszajáró adó kiutalásával összefüggésben elmulasztják a köztartozásra vonatkozó nyilatkozatot megtenni.

Néhány tartalmi újdonság

Tavaly januártól a magánszemélyeket is terheli az úgynevezett különadó, amelyet a bevallott összevonandó jövedelemnek a nyugdíjjárulék-alap felső határát (6 748 850 Ft) meghaladó része után kell 4 százalékos mértékben fizetni. Fontos tudnivaló, hogy nemcsak a munkabér összege képezi az adóalapot. A nyugdíjat, valamint a nyugdíjban részesülő magánszemélyt megillető járadékot adóterhet nem viselő jövedelemként fel kell tüntetni a bevallásban az erre szolgáló külön sorban.

Tavaly már nem volt érvényesíthető a felnőttképzési díjhoz - kivéve a halasztott kedvezményhez - a számítógép, számítástechnikai eszköz szerzéséhez, illetve a szellemi tevékenységhez kapcsolódó kedvezmény. Évi 3,9 millió forintot meghaladó jövedelem esetén nem érvényesíthető (3,4 millió és 3,9 millió forint között pedig csökken) a felsőoktatási tandíj kedvezménye, a közcélú adományok kedvezménye, illetve a biztosítások kedvezménye - mutat rá az APEH.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!