Megszűnt az ukrán gabonakorlátozás

Vágólapra másolva!
A kvótákra szóló előírásokat visszavonva az ukrán kormány pénteki hatállyal megszüntette a gabonafélék exportjának minden korlátozását. A rendelet szerdán készült el, pénteken jelent meg a hivatalos lapban, ezzel érvénybe lépett. A korlátozások a június végéig tartó, 2007/08-as idényre vonatkoztak.
Vágólapra másolva!

Az ukrán Ekonomicseszkije Izvesztyija című napilap egy héttel ezelőtt, múlt pénteken jelentette, hogy az ukrán elnök kész eltörölni a tavaly bevezetett korlátozást a gabona és a napraforgóolaj exportjára, ha a kormány nem szüntetné meg a tilalmakat.

Az államfő azt mondta az újságnak, hogy a korlátozások miatt az ágazatnak 1,4 milliárd dolláros kára keletkezett.

Ukrajnában a tavalyi év második felében rendelték el a gabonaexport korlátozását, és exportkvótát vezettek be a mostani idény második felére, vagyis az idei naptári első félévre is.

A gabonaexport mindössze 2 millió tonna volt a 2007/08-as idényben eddig, az egy évvel korábbi 10 millió után. Az UkrAgroConsult piacfigyelő cég márciusban azt jósolta, hogy a júliussal kezdődő, 2008/09-es idényben viszont 12,6 millió tonna gabona kivitele várható.

A napraforgóolaj kivitelét idén július 1-jéig korlátozta a kormány, emiatt legalább tizenkét olajüzem függesztette fel termelését, és a kivitel kilencéves mélypontra esett áprilisban, 13 580 tonnára a márciusi 127 ezerről.

Már exportra ajánl Ukrajna idei termésű malmi és a takarmánybúzát, jelentette egy hete az UkrAgroConsult. A malmi búzát tonnánként 285-295 dollár között (FOB Fekete-tenger) kínálták későbbi szállításra, a takarmánybúzát tonnánként 270 dollárért.

Idén Ukrajnában 19 millió tonnás búzatermésre számítanak a tavaly 13,9 millió tonna után. Elemzők szerint a júliussal kezdődő, 2008/09-es idényben az ukrán búzaexport elérheti a 6,9 millió tonnát. A most végződő idényben legföljebb 1 millió tonna lesz a búzaexport végeredménye az előző idény 3,3 millió tonnája után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!